5.400 ugroženih porodica u BiH
53

Suomalainen: Povratak izbjeglica je prioritet

SRNA
Nina Suomalainen
Nina Suomalainen
Zamjenik šefa Misije OEBS-a u BiH Nina Suomalainen rekla je Srni da je povratak izbjeglica visoko prioritetno područje rada Misije, te da će kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja 5.400 ugroženih porodica u BiH dobiti odgovarajući stambeni smještaj.

"Kako bi ostvarili ovaj važan cilj, nastavićemo pružati pomoć vlastima BiH i radićemo na poboljšanju provođenja Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja", istakla je Suomalainen.

Ona kaže da misija u saradnji sa UNHCR-om provodi kampanje javnog informisanja, praćenje postupka izbora korisnika i zagovaranje njihovog pristupa pravima koja se odnose na povratak ili na lokalnu integraciju.

"Osiguraćemo usvajanje i poštivanje odgovarajućih kriterija ugroženosti, te direktnu podršku zvaničnicima BiH i entiteta, po raznim tehničkim aspektima provođenja Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja“, naglasila je Suomalainen.

Ona smatra da je značaj saradnje vlasti BiH i njenog vođstva po ovom pitanju ogroman, jer se zajedničkim djelovanjem moraju osigurati trajna rješenja za one najugroženije članove društva.

Realizacijom Regionalnog stambenog programa za trajno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih lica BiH trajno će se riješiti stambeno pitanje za 5.400 porodica i to po 1.800 iz reda sva tri konstitutivna naroda i ostalih.

Ovaj projekat je rezultat saradnje BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore i međunarodne zajednice, pokrenut radi konačnog rješavanja pitanja raseljeništva u regionu.

U okviru programa u Sarajevu je održana međunarodna donatorska konferencija na kojoj je prikupljeno oko 260 miliona eura.

Kompletan projekat trebao bi biti završen u naredne tri godine.