BiH
0

Sunday Times: "Neočekivani zaokret" EU-a u zahtjevima za hapšenje Mladića

FENA
Evropska unija je načinila "neočekivani zaokret" u svojim dosadašnjim zahtjevima Srbiji za što skorije hapšenje odbjeglog generala Ratka Mladića, piše Sunday Times.

Nakon prekida pregovora o priključenju EU-u prije godinu dana zbog neizručivanja Mladića Haškom sudu (ICTY) u potrebnom vremenskom roku, evropski zvaničnici su neočekivano objavili da će pregovori biti nastavljeni do kraja juna, piše list.

Tome je najviše doprinijelo hapšenje Zdravka Tolimira, Mladićevog pomagača i bivšeg generala VRS-a, i njegovo izručenje ICTY-u u petak, navodi Sunday Times.

List navodi da je hapšenje Tolimira zvanično izvedeno na teritoriji Bosne i Hercegovine, ali da su ga zapravo uhapsile i na teritoriju RS-a "izbacile" srpske vlasti kako bi umanjile političke posljedice takvog poteza.

Sunday Times navodi da Mladića, "koga srpski nacionalisti vide kao svoga heroja", krije država Srbija, u kojoj on "uživa podršku elemenata unutar sigurnosnih službi i vojske".

List ocjenjuje da je potez EU-a "delikatan diplomatski manevar", izveden u svjetlu skorog proglašenja nezavisnosti Kosova. O tome pitanju bi, navodi Sunday Times, Vijeće sigurnosti trebalo da se izjasni u narednim danima.

List citira i jednoga neimenovanog evropskog diplomata koji tvrdi da "niko zapravo ne želi priznati da su pitanja ulaska Srbije u EU i gubitka Kosova neraskidivo povezana".

Taj diplomat dodaje da je potez evropskih zvaničnika "smišljen sa ciljem da na neki način 'zasladi' gorak okus koji će u Srbiji nesumnjivo ostaviti gubitak suvereniteta nad Kosovom".

Sunday Times na kraju članka citira i riječi Mabel van Oranie, dužnosnice Instituta Otvoreno društvo, koja smatra kako su očekivanja da će Srbija sarađivati s ICTY-em "budalaština".

Ona je kazala kako bi EU trebalo da nastavi insistirati na dosadašnjem stavu o hapšenju Mladića kao preduvjetu za nastavak pregovora sa Srbijom, navodi list.