BiH
0

Sunday Times: Mladić za predaju traži pet miliona dolara

NINA
General Ratko Mladić, jedan od najtraženijih haaških optuženika, postigao je sporazum da mu se isplati pet miliona dolara u zamjenu za predaju prije desetogodišnjice masakra u Srebrenici, piše danas londonski Sunday Times.

Prema britanskom listu, posrednici u pregovorima s Mladićem su srpski oligarsi, koji djeluju iz sjenke i koji su se obogatili tokom vladavine Slobodana Miloševića. Njihov je motiv, navodi se, ubrzati približavanje Srbije Evropskoj uniji.

Kao posrednici u pregovorima spominju se i članovi ruske Federalne službe sigurnosti, a posebno ruski časnik, blizak Mladiću tokom rata u BiH.

Sunday Times ocjenjuje da je Haaško tužilaštvo spremno progledati kroz prste načinu privođenja Mladića pred sud, ali prenosi i zabrinutost dužnosnika da bi se bivši vojni lider bosanskih Srba, koji pati od napada depresije, ipak mogao odlučiti na samoubistvo umjesto predaje.

Kako ističu izvori lista iz Srbije, Mladić je u decembru 2004. shvatio da su njegovi dani na slobodi odbrojeni.

Također, list kaže da je Mladić postavio iznos od pet miliona dolara kao simboličnu gestu budući da je isti iznos ponudio Washington za informaciju koja bi dovela do njegova hapšenja.