BiH
36

Sunčano i vruće vrijeme ponovo stiže tek od četvrtka

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ljubitelji sunca i ljeta ove godine baš i nemaju sreće s obzirom na česte promjene vremena, temperature, oblake i kišu. U drugoj polovini sljedeće sedmice se očekuju visoke temperature i pravo ljetno vrijeme, no, krajem sedmice će ponovo doći do promjene vremena, naoblake i kiše.

O vremenskim prilikama koje nas očekuju u narednih desetak dana za portal Klix.ba je govorio meteorolog Ismar Hadžismajlović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

"Danas nas očekuje sunčano vrijeme uz oblačnost, očekuju se lokalni pljuskovi ponegdje praćeni grmljavinom. Što se tiče nedjelje, ponedjeljka i utorka, u većem dijelu zemlje se očekuje pretežno oblačno, nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Temperature će se ujutro kretati od 10 do 19 stepeni Celzija, dnevne od 23 do 29. U utorak će biti nešto više padavina u istočnoj i sjeveroistočnoj Bosni. Ciklona koja će se formirati na sjeveru Italije pomjerit će se prema Grčkoj i zadržat će se nekoliko dana, zbog čega će kod nas biti nestabilnog, oblačnog i kišovitog vremena. U srijedu se u Bosni još ponegdje očekuje kiša, a u Hercegovini sunčano vrijeme", izjavio je Hadžismajlović.

Poboljšanje vremenskih prilika će uslijediti u drugoj polovini naredne sedmice. Posebno visoke temperature se očekuju u subotu.

"U četvrtak, petak i subotu očekuje se sunčano i veoma toplo vrijeme. Naročito će biti vruće u subotu, u sjevernoj BiH će biti do 35 i 36 stepeni Celzija, a krajem dana, posebno u višim predjelima istočne i jugozapadne Bosne, može biti lokalnih pljuskova. U subotu je zbog većih temperatura veća i vjerovatnost za pljuskove i grmljavinu", rekao je meteorolog FHMZ.

Krajem sedmice će ponovo doći do promjene, odnosno pogoršanja vremena, tako da još uvijek nema naznaka stabilnog, pravog ljeta.

"U nedjelju se očekuje nova promjena vremena, novo naoblačenje i kiša. U narednih 10 dana nema naznaka pravog ljetnog vremena", završio je Hadžismajlović.