Mladić zadobio teške povrede
140

Sumporna kiselina se izlila na radnika Preventa, inspekcija rada u kompaniji

Piše: E. G.
U tvornici Prevent Leather Sarajevo d.o.o. u Visokom prošle sedmice se dogodila nesreća u kojoj je teško povrijeđen radnik Mirnel Mostić (1990.). Nesreća se dogodila u noći sa utorka na srijedu, tačnije jedan sat nakon ponoći.

Mostić, koji se trenutno nalazi na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, u momentu nesreće vozio je viljuškar kojim je prevozio sumpornu kiselinu i koja se izlila na njega. U Preventu odlučno negiraju spekulacije o tome da povrijeđeni radnik nije imao odgovarajuću obuku za upravljanje mašinom kojom je rukovao te tvrde da je na sebi imao zaštitnu opremu propisanu zakonom, kao i svi uposlenici.

Prema našim saznanjima radnik je navodno u trenutku nesreće radio prekovremeno, međutim, u Preventu odgovaraju da je nastradao dok je obavljao redovne poslovne aktivnosti.

"Liječnička pomoć mu je ukazana u najkraćem mogućem roku. Mi svakodnevno pratimo njegovo stanje i pružamo potrebnu podršku. Svi koji trebaju rukovati viljuškarom prolaze kroz adekvatnu obuku. Kontrola je u nadležnosti inspekcijskih organa. Izražavamo žaljenje zbog nesreće koja se desila kolegi na radnom mjestu te se nadamo njegovom skorom oporavku. U međuvremenu su poduzete sve mjere u cilju rasvjetljavanja ove nezgode te korektivni koraci kako bi se spriječilo ponavljanje sličnih nezgoda", navedeno je u pismenom odgovoru Preventa portalu Klix.ba.

U Preventu nisu dali precizan odgovor na naše pitanje da li je Mostić u momentu nesreće bio sam.

U ovoj firmi već nekoliko dana je i nadležna inspekcija rada, a policija također obavlja svoj posao s ciljem utvrđivanja kako je došlo do ovakve, po život opasne nezgode.

Mostić se trenutno nalazi na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS-a.

"Pacijent je uspavan i nalazi se na Odjelu intenzivne njege. On ima opekotine lica, vrata i obje ruke. Ono što mu ugrožava život su opekotine respiratornih organa", kazala je za Klix.ba portparolka KCUS-a Biljana Jandrić.

Kako je došlo do nesreće u kojoj je Mostić povrijeđen bit će poznato nakon što nadležni istraže cijeli slučaj.