Sabrana (ne)djela
151

Sumnjive Lučićeve aktivnosti: "Ručak" u rafting kampu, visoki troškovi i službena posjeta tokom odmora

B. R.
Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Klix.ba je objavio više tekstova o zakonski sumnjivim aktivnostima jutros uhapšenog državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića (DNS).
Početkom juna prošle godine objavili smo putni nalog iz kojeg je vidljivo da je Lučić za 30. maj planirao putovanje službenim automobilom Audi od Sarajeva do Rafting kampa Tara kod Foče.

Lučić je tada u izjavi za naš portal potvrdio da je putovao, ali, kako je rekao, ne na rafting. Prema njegovim riječima, putovao je da bi posjetio lokalno stanovništvo koje ga je nekoliko puta pozivalo da dođe u cilju rješavanja stambenih pitanja. Tvrdi da je u spomenutom kampu ručao, a ne da je išao u rafting. Negirao je da je u njegovoj pratnji bilo policijsko vozilo.

Nekoliko dana kasnije objavili smo da je u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine zaposlena Slađana Nešić, rodica Lučićevog stranačkog kolege, predsjednika DNS-a Nenada Nešića.

Sredinom jula prošle godine objavili smo pregled Lučićevih troškova kao ministra, a iz kojih je vidljivo da je na ime reprezentacije trošio mnogo novca. Dešavalo se da dnevno potroši i po nekoliko stotina KM - jedna od posjeta Beogradu koštala je 3.000 KM.

Krajem jula prošle godine objavili smo dokument da je tokom godišnjeg odmora planirao službenu posjetu Budvi. Kao troškovi službene posjete navedeni su troškovi dnevnice, prijevoza i ostali troškovi. Osim toga, propisana je i dnevnica za službeno putovanje u Srbiju u iznosu od 102 KM, kao i korištenje službenog automobila. I tada smo od Lučića tražili obrazloženje.

"To rješenje sam donio u aprilu i ispravio sam ga. Znate da se unaprijed planiraju godišnji odmori. Sve se koristi da se nešto spotiče. Zašto ne objavite šta radim, kuda idem? Bio sam u Budvi, bio sam s gradonačelnikom, bio sam s ambasadorom. Stvarno ne znam šta više ljudi hoće od mene", rekao je.

Smatra da je neopravdano uvijek on u fokusu javnosti.

"Svaki dan je Miloš u žiži - da li je nešto potrošio od reprezentacije koju izmišljaju, da li sam išao i da li sam bio na godišnjem odmoru. Jutros sam kazao da to rješenje stave van snage", izjavio je Lučić prošle godine za Klix.ba.

Podsjećamo, uhapšen je u današnjoj SIPA-inoj akciji "Dijamant 2" koja je provedena na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Kako su saopćili iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, osumnjičen je za zloupotrebu položaja ili ovlasti čime je nanesena šteta budžetu Bosne i Hercegovine, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe.

Iz nastavka obrazloženja tužilaštva moguće je zaključiti da bi predmetom istrage moglo biti i ono što je problematizirao naš portal.

"Provedenom istragom, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni vršio grube zloupotrebe u oblasti trošenja sredstava namijenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zloupotrebe pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom", saopćili su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, u SIPA-inoj akciji "Dijamant" u aprilu ove godine uhapšen je Lučićev pratilac i pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Miloš Nikolić koji je uhvaćen u prodaji 10 kilograma spida. U pretresu je pronađeno 15 kilograma spida, a četiri osobe su osumnjičene za organizovani kriminal, trgovinu narkoticima i zloupotrebu službenog položaja ili ovlasti. Lučić je nakon hapšenja Nikolića izjavio da "nema nikakve veza s tim slučajem".