Saznaje Klix.ba
5

Sumnja u sukob interesa: Prijavljeni svi članovi Upravnog odbora Fonda za zapošljavanje osoba s invaliditetom

Klix.ba
Arhiv (Foto: N. G./Klix.ba)
Arhiv (Foto: N. G./Klix.ba)
Tužilaštvo Kantona Sarajevo pokrenulo je aktivnosti kako bi se utvrdili navodi o tome da li su članovi Upravnog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH koji su izabrani na ove pozicije 31. jula ove godine počinili krivično djelo zbog navoda da su u sukobu interesa.

Glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić potvrdila nam je da je prijava zaprimljena 5. septembra ove godine protiv predsjednika UO Senada Pešte te članova Almasa Kulovića, Mirsada Muftića, Ekrema Julardžije, Bosiljka Čovića, Vjekoslava Vučića i Jasmina Hodžića.

"Formiran je predmet. Izvršit će se provjere navoda iz prijave kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog djela", kazala nam je Bavčić.

Kako saznajemo, članovi UO Fonda su prijavljeni zbog davanja lažne dokumentacije kako bi prikazali da nisu u sukobu interesa i bili izabrani na navedene funkcije.

Almas Kulović je stari novi član Upravnog odbora. On je ujedno i izvršni direktor Saveza slijepih FBiH. Mediji su više puta pisali o firmi TMP koju je osnovao ovaj savez kojem je fond davao sredstva za različite stvari pa i poticaje, a sve ovo je bilo predmet istrage Finansijske policije.

Mirsad Muftić je predsjednik Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH, dok je Ekrem Julardžija predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Srednjobosanskog kantona.

O slučaju je od ranije upoznata i institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine koja je 15. augusta ove godine zaprimila prigovor koji se odnosi na imenovanje članova Upravnog odbora Fonda i ona se nalazi u radu kod postupajućeg pravnika.

"U skladu sa Zakonom o Ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine i pravilima postupanja, ombudsmeni će provesti istragu i o nalazima istrage obavijestiti podnosioca žalbe, kako je to praksa i u drugim predmetima, a ukoliko utvrde eventualna kršenja ljudskih prava postupiti u skladu sa svojim nadležnostima u cilju njihovog otklanjanja. S obzirom na to da je istraga u toku, trenutno nismo u prilici dati više informacija o navedenom slučaju", kazali su iz ove institucije.

Osobe koje su u izvršnim tijelima firmi koje dobijaju sredstva od fonda ne mogu biti ujedno i u izvršnim tijelima fonda.