Stanovanje u zajednici
176

Sumero podrška osobama s invaliditetom: Nihad Habibović je primjer za sve

Klix.ba
Nihad Habibović
Godinu dana nakon početka života u lokalnoj zajednici, proces deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom daje vidljive rezultate. Nihad Habibović već mjesecima živi u dodijeljenom stanu u okviru programa "Stanovanje u zajednici uz podršku", te je naučio brinuti o sebi i svom domu kao i svaka druga osoba.

Veća komunikativnost, samostalnost i povećan stepen brige o sebi karakterizira iskustva korisnika i korisnica ovog programa koji implementira Sumero. Upravo je to primjer koliko nadležne institucije u saradnji sa organizacijama civilnog društva mogu pružiti kvalitetan servis podrške osobama sa invaliditetom, te olakšati i njima, ali i članovima njihovih porodica koji nisu u mogućnosti brinuti o njima.

"Bilo mi je nezamislivo da Nihad razgovara sa drugima, da kuha, brine o sebi i radi kućanske poslove, a sada je potpuno svoj čovjek", rekao je Senad Habibović, Nihadov dvadesetdvogodišnji brat.

U svakodnevnom kontaktu sa socijalnim radnicima, Nihadovim asistenticama, Senad ističe važnost ovakvog servisa i za svoj kvalitet življenja. Budući da su rasli bez majke, a otac nije u prilici da brine o njima, Senad kroz ovakav model Nihadovog života uspijeva biti redovan student Fakulteta zdravstvenih studija, te obavljati sitne poslove kako bi zaradio dodatne prihode od kojih bi olakšao svoj i Nihadov život.

"Sve što radim, trudim se raditi najbolje što mogu. Želim biti uspješan i sebi, Nihadu i porodici omogućiti normalan i dostojanstven život. Znajući da je ovdje u dobrim rukama, mogu kvalitetnije obavljati svoje obaveze, a svaki slobodan trenutak svakako provodim sa Nihadom", ispričao je Senad.

Prema riječima Nihadove asistentice, u svojih prvih petnaest dana boravka u lokalnoj zajednici bio je jako nezainteresiran, nije vodio računa o nekim elementarnim stvarima poput brige o zdravlju, lične higijene. Uz mnogo strpljenja, to se polako počelo mijenjati.

"Ključan je doprinos članova biološke porodice u napretku koji osobe s invaliditetom ostvaruju u svakodnevnom životu, pokazujući kontinuiranu brigu i pružajući im emotivnu stabilnost, a u Nihadovom slučaju Senadov angažman je nemjerljiv", ističe Ajka Alispahić.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS nadležno je u ovoj oblasti te je u proteklom periodu donijelo nekoliko strateških dokumenata, koji su omogućili realizaciju ovog cijelog procesa. Ministrica Amela Dautbegović ističe da različitost nije problem i da svi imaju pravo da uživaju svoja prava, te da su organizacije poput Sumera partneri izvršnoj vlasti.

"Svi ljudi, građani u zajednici, moraju pružiti podršku ovakvim procesima i pokazati poseban senzibilitet za ove kategorije, jer ova problematika nema veze sa politikama nego ima veze sa osjećajem za poštivanje osnovnih ljudskih prava", zaključila je ministrica Dautbegović.