BiH
20

Suljo Agić predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva od danas je Suljo Agić iz Stranke demokratske akcije.

Za predsjedavajućeg Vijeća u ime Kluba SDA predložen je Suljo Agić, dok je u ime Naše stranke predložen Vibor Handžić. Vijećnici su tajnim glasanjem povjerenje ukazali Agiću za kojeg je glasalo 22 vijećnika, dok je za Handžića glasalo šest vijećnika.

Komisija za provođenje izbora je potvrdila imenovanje predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

Suljo Agić je položio svečanu zakletvu a nakon toga preuzeo mjesto predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva

U izjavi za medije izrazio je nadu da će sa njegovim predsjedavanjem biti nastavljen kontinuitet rada kolega koji su predsjedavali prije njega.

Svjestan je da se Grad nalazi u vrlo teškoj situaciji kada je u pitanju finansiranje.

"Nadam se da će s menadžmentom koji vodi Grad iznaći načina da se problemi riješe uz pomoć i Kantona Sarajevo i Federacije BiH, a bez kolega ništa neću moći uraditi", kazao je Agić.

Vibor Handžić, protukandidat za predsjedavajućeg GV-a, kazao je da je Naša stranka ponudila svog kandidata potpuno neovisno, bez ikakvog dogovora s političkim subjektima.

"Htjeli smo da ponudimo alternativu, da ne bude samo jedan kandidat, a Agić je dobio podršku većine i ja mu čestitam", kazao je Handžić uz uvjerenje da će Agić dobro raditi svoj posao.

Za Miroslava Živanovića je izbor Agića za predsjedavajućeg dobar pokazatelj da ovo vijeće razmišlja zrelo, program rada GV-a je jasno definiran i zna se šta su ključni projekti grada.

Podsjetio je da predstoji velika borba zaštite prava na lokalnu samoupravu Grada, a ovim su se izborom stvorili preduvjeti da se nastavi s ovim procesom.

Naglasio je da nema prostora o spekulacijama da je formirana većina, ovo je lokalna samouprava, na usluzi su građana i ovdje su ljudi dobre.

"Suljo Agić ima veliko i dugo iskustvo rada u Gradskom vijeću, a na kraju krajeva dolazi iz SDA koja će, pretpostavljam, imati dominantnu ulogu u Kantonu Sarajevo, a to smatram veoma bitnim", kazao je u izjavi za medije Živanović i poželio Agiću uspjeha u borbi za ostvarivanja prava lokalne samouprave.