Bili smo efikasni
84

Suljagić: U New Yorku smo stajali sami nasuprot Rusiji, Kini i Srbiji koja je prijetila ratom

F. H.
Emir Suljagić
Emir Suljagić
Direktor Memorijalnog centra u Srebrenici Emir Suljagić oglasio se na Twitteru nakon što je usvojena Rezolucija o uspostavljanju međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici te pojasnio sa čime se Bosna i Hercegovina morala izboriti.

"Jučer u New Yorku nismo stekli nijednog neprijatelja kojeg već nismo imali. Nismo izgubili nijednog prijatelja kojeg smo imali. Stajali smo sami nasuprot Rusije, koja je otvoreno zastrašivala zemlje članice, Kine koja je to radila malo manje otvoreno i Srbije koja je prijetila ratom. Jedna mala Bosna i Hercegovina. Bili smo efikasni, racionalni i pametni. Bez viška entuzijazma", napisao je Suljagić.

Rezolucija kojom se utvrđuje Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici usvojena je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija sa 86 glasova za, te samo 19 glasova protiv uprkos lobiranju Rusije i Kine.

Dan sjećanja na genocid u Srebrenici je već uključen u zvanični kalendar Ujedinjenih nacija, a obilježavanje će početi već ove godine, dok se 2025. godine biti organizovan i puno veći program.

Rezolucijom je između ostalog predviđeno da se učenje o genocidu u Srebrenici uvrsti u nastavne programe i udžbenike.