BiH
70

Suljagić: Presudu za klevetu Ivana Šušnjara nosit ću kao značku na reveru

Klix.ba
Emir Suljagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Emir Suljagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bivši zamjenik ministrice odbrane BiH Emir Suljagić reagovao je na navode nesuđenog konzula BiH u Chicagu Ivana Šušnjara koji je za Klix.ba potvrdio da je Općinski sud u Širokom Brijegu prvestepeno osudio Suljagića zbog klevete na Twitteru po njegovoj tužbi.

Suljagić ističe da je riječ o pokušaju HDZ-a i njihovih jurišnika, od kojih je jednom odbijen agreman da bude diplomata i u SAD i u Češkoj, da ušutka Građanski savez (GS) i njega lično.

"Naime, mržnja prema onome u šta vjerujem i meni je u zadnjih nekoliko mjeseci prešla u histeriju na portalu čiji je vlasnik provincijski nacionalista iz Posušja, jer smo jasno i glasno protiv takozvane treće izborne jedinice i supremacije stotinjak hiljada glasača HDZ-a", rekao je Suljagić.

Dodaje da je riječ o 
presudi koja još uvijek nije pravosnažna. 


"Ako ovakva postane pravosnažna, nosiću je kao značku na reveru i ponosit ću se njom jer se radi o dokazu da sam neprijatelj broj jedan za one kojima su idoli organizatori zločinačke tvorevine tzv. Herceg-Bosne", kazao je Suljagić.

Kako kaže, da je 1993. godina, današnji "nositelji evropskih vrijednosti" sa Općinskog suda u Lištici bi ga vjerovatno poslali u Dretelj.

"Ljudima koji stoje iza ove presude su uzori Džafer Kulenović i Maks Luburić, a meni Fadil Jahić-Španac i Koča Popović. I ja ću njima uvijek biti neprijatelj. Kao i oni meni. Jer su razlike između nas civilizacijske prirode. Riječ je o otvorenom činu političke osvete. Međutim, smiješni su oni koji misle da ću zbog ovoga prestati da šutim o aparthejdu za koji se HDZ zalaže i provodi tamo gdje može i politici podjarmljivanja građanske većine u ovoj zemlji za koju ima sagovornike u Sarajevu", rekao je Suljagić.

Podsjećamo, riječ je o prvoj presudi protiv političara zbog klevete na društvenim mrežama u našoj zemlji koja je uslijedila nakon što je Ivan Šušnjar podnio tužbu protiv Emira Suljagića zbog komentara koje je iznio na njegov račun na društvenoj mreži Twitter.

"Poredio me je primjerice s čuvarem logora u Dretelju, Dylanom Roofom ubicom američke mladosti, nazivao rasističkim smećem i tako dalje. Logično je da sam ga morao tužiti. Takav narativ prelazi sve granice dopustivog i važno je da se takav javni diskurs unutar bh. društva, a koji Suljagić želi uvesti kao standard zaustavi. BiH je prepuna verbalnih obračuna i denuncijacija neistomišljenika no ovakva razina napada nezapamćena je. Doduše moguće je u Evropi da neko i koristi Suljagićev rječnik ali taj neko sigurno u toj istoj Evropi nikako ne bi mogao biti javna osoba i političar", rekao nam je Šušnjar.