Iako su usvojene izmjene Zakona
0

Suljagić: Odluka o "vjeronauci" ostaje na snazi do kraja 2012.

FENA
Emir Suljagić
Emir Suljagić
Odluka o predmetu "vjeronauka" koju je ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić donio pred početak školske 2011./2012. godine ostat će na snazi do kraja te školske godine iako su usvojene izmjene Zakona o osnovnom i srednjem, potvrdio je danas Feni ministar Suljagić.

Tom odlukom učenici su mogli odabrati da pohađaju "vjeronauku" ili "društvo, kultura i religija", a ocjene iz tog predmeta ulazile su u opći prosjek učenika.

Izmjenama spomenutog zakona bilo je predviđeno da učenici koji ne žele pohađati ni jedan od dva predmeta imaju treću mogućnost, a to je da ne pohađaju ni jedan.

U toku rasprave o ovom Zakonu na sjednici Skupštine KS zastupnici su usvojili amandman zastupnika iz SDA kojim se briše mogućnost da djeca ne pohađaju ni vjeronauku niti alternativni predmet, a potom je premijer Fikret Musić predao Ustavnom sudu Federacije BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti tog člana Zakona, pozivajući se na jednakopravnost svih učenika.

Ipak izmjenama tog Zakona urađene su mnoge dobre stvari kao što je uvođenje eksterne mature, odlučivanje roditelja podignuto na veći nivo, izmijenjen je način izbora direktora, ali, kazao je ministar Suljagić, uz pojedine skupštinske amandmane Zakon nije onakav kakav bi trebao biti, naglašavajući da "priča o tome još nije ni blizu gotova".

Ministar Suljagić je u kratkom razgovoru za Fenu ocjenjujući rezultate u 2011. godini naglasio da je ta godina bila turbulentna, ali i uspješna, posebno ističući činjenicu da je u JU Djeca Sarajeva, izborom članova Upravnog i Nadzornog odbora "uveden red u tu ustanovu", a od 1. januara 2012. ta Ustanova poslovat će putem trezora.

"Osim "tihog" rada na izradi više od 20 podzakonskih akata, pravilnika i ostalih dokumenata koji se tiču svih nivoa obrazovanja, nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju KS je usvojen na Vladi, ali su ga članovi Kolegija Skupštine KS iz redova SDA, nažalost, odbili uvrstiti u Dnevni red za posljednje zasjedanje Skupštine u 2011. godini, tako da ćemo taj zakon, nadam se, imati usvojen već u januaru", kazao je Suljagić.

U tom zakonu najvažnije izmjene bit će vezane uz akreditaciju visokoškolskih ustanova i uspostava i osiguranje provođenja sistema kvaliteta na tim ustanovama.

Izrazio je nadu da će donošenjem tog zakona doći kraj opstrukcijama u provođenju reformi te da će u 2012. imati korektne odnose s koalicionim partnerom (SDA).

U budžetu za 2012. godinu planiran je i dodatni milion KM za nastavak projekata informatizacije škola, također, u 2012. godini bit će osigurana sredstva za završetak gradnje tri osnovne škole u Ilijašu, Blažuju i Hadžićima.

Na pitanje kako je da prokomentira inicijativu dopredsjedavajućeg Skupštine KS Kemala Ademovića o zapošljavanju najboljih studenata Univerziteta u Sarajevu na matičnim univerzitetima Suljagić naglašava da je inicijativa izvanredna, ali da uključuje i cijeli niz obaveza za Univerzitet i Ministarstvo.

Ministarstvo će u narednim danima javno obznaniti prioritete u radu za ovu godinu.