Povodom presude
0

Suljagić: Dokazano da postoji direktna veza između Vlade Srbije i zločina počinjenih u BiH

I. S.
Emir Suljagić (Foto: Fotoarhiv/Klix.ba)
Emir Suljagić (Foto: Fotoarhiv/Klix.ba)
Bivši šefovi Službe državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišića i Franko Simatović osuđeni su na po 12 godina zatvora. Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić smatra kako postoji direktna veza između Srbije i zločina počinjenih u BiH.
Suljagić je za Klix.ba govorio o sažetku pomenute presude.

"U paragrafu 24. sažetka presude Sudsko vijeće u ovom slučaju konstatuje da je postojao zajednički kriminalni plan, odnosno zajednički kriminalni zločinački poduhvat. On je uključivao visoke rukovodioce Srbije (tadašnje Republike Srpske Krajine, tj. Slavonije, Baranije i Zapadnog Srijema) i tadašnje Srpske Republike Bosne i Hercegovine, odnosno RS-a", naveo je.

Ovo ukazuje da postoji direktna veza između države Srbije i zločina koji su počinjeni u Bosni i Hercegovini u proteklom ratu.

"Pomenuti plan je začet najkasnije u augustu 1991. godine. Simatović i Stanišić su proglašeni direktno odgovornim za zločine koje su jedinice pod kontrolom Službe državne bezbjednosti počinile u Bosanskom Šamcu. Postoji direktna veza između Vlade Srbije, odnosno države Srbije i zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine. Očekujem da se i tužilaštvo i odbrana žale pa ćemo vidjeti šta će dalje biti", zaključio je Suljagić.