BiH
300

Sulejman Tihić se vratio u BiH sa liječenja u Njemačkoj

Anadolija
Sulejman Tihić (Foto: Klix.ba)
Sulejman Tihić (Foto: Klix.ba)
Nakon što je prije 11 dana napustio Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i avionom namijenjenim za medicinsku evakuaciju otputovao u Heidelberg, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić vratio se u rodni Bosanski Šamac.

Tihić je operisan u Njemačkoj 4. oktobra, a ljekari su izrazili zadovoljstvo njegovim postoperativnim oporavkom. Zadovoljan je bio i sam Tihić koji se ubrzo nakon operacije počeo kretati, a bio je i u kontaktu sa svojim saradnicima u Sarajevu, koji su ga, poput generalnog sekretara SDA Amira Zukića, i posjećivali u Njemačkoj.

Brojni su se proteklih dana interesirali za Tihićevo zdravstveno stanje. Među njima i turski ministar vanjskih poslova Ahtmet Davutoglu koji je telefonom kontaktirao Tihića i prenio mu pozdrave turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana i predsjednika Abdullaha Gulla.

"Ministar Davutoglu mi je ponudio svaku vrstu pomoći. On je rekao: 'Vi trebate Bosni i muslimanima'. Takve riječi su me jako obradovale u ovim trenucima", kazao je Tihić za Anadoliju.

Podršku Tihiću u teškim trenucima dali su i ljudi izvan politike. Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak mons. Franjo Topić je najavio održavanje i mise za Tihićevo skoro ozdravljenje. Tihić će se već poslije Bajrama početi lagano vraćati aktivnostima u stranci. Tako bi, kako je planirano, krajem predstojeće sedmice u Bosankom Šamcu trebao biti održan i Kolegij SDA.

Tihić je na liječenje u Njemačku otputovao početkom oktobra nakon što su sarajevski ljekari otkrili nove maligne procese u njegovom organizmu.

Vođenje SDA privremeno je preuzeo zamjenik predsjednika stranke, član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.