{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sulejman Tihić ostaje predsjednik SDA

S
26.5.2009. u 20:32
0
128
Sulejman Tihić ostaje predsjednik SDA
0
Sulejman Tihić ostaje predsjednik SDA
Foto: Reuters
Sulejman Tihić je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) za naredni četvorogodišnji mandat.
To su većinom glasova odlučili delegati na današnjem 5. kongresu ove stranke koji se održava u Sarajevu.

Tihić, koji je i dosad obavljao funkciju stranačkog predsjednika, pobijedio je sa 425 glasova dvojicu protivkandidata za najvišu poziciju u stranci.

Kandidati su također bili Bakir Izetbegović koji je osvojio 301 glas te Adnan Terzić kojem je povjereno 19 glasova.

Za zamjenika predsjednika SDA izabran je Asim Sarajlić sa 417 glasova, dok drugi kandidat za ovu funkciju Safet Softić ima 328 glasova.

Ovo su rezultati prvog kruga glasanja na Kongresu.

U drugom krugu će večeras biti izabrano pet potpredsjednika SDA između deset kandidata za te pozicije te 80 članova stranačkog Glavnog odbora.

Tihić: SDA će biti efikasnija i organizovanija

Tihić, kao predsjednik stranke koja je dugogodišnji učesnik u vlasti Bosne i Hercegovine, najavio je bolju saradnju zakonodavne i izvršne vlasti u naredom periodu i kazao također da će u stranci doći do "određenih kadrovskih promjena" o kojima će više biti riječi narednih dana.

"Moramo nadoknaditi izgubljeno jer su u posljednja dva mjeseca bile pripreme za kongres pa su reforme koje smo pokretali na neki način ostavljene za poslije tako da sada moramo nastaviti s procesom dogovaranja, traženja kompromisa i dijaloga", izjavio je večaras Tihić u trenutku kad je postalo jasno da će on ponovno biti predsjednik.

Tihić: Ponudit ću Izetbegoviću i Terziću mjesta u stranačkom rukovodstvu

Sulejman Tihić, ponovo predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), na večerašnjoj pres-konferenciji u Sarajevu je kazao da će Bakiru Izetbegoviću i Adnanu Terziću, koji su bili njegovi protivkandidati za tu poziciju, sigurno ponuditi neko mjesto u stranačkom rukovodstvu, o čemu će razgovarati s njima.

Ujedno je izrazio zahvalnost Izetbegoviću i Terziću za fer izbornu utrku, kako je rekao.

- Pobijedila je SDA, bosanskohercegovačka, evropska, narodna stranka političkog centra, izjavio je Tihić koji je i dosad obavljao dužnost predsjednika stranke.

On je pres-konferenciju održao zajedno sa svojim zamjenikom Asimom Sarajlićem tokom 5. kongresa SDA koji još traje u Sarajevu i na kojem su delegati tajnim glasanjem odlučili da Tihić ponovno bude predsjednik stranke u naredne četiri godine, a Sarajlić njegov zamjenik.

Na kongresu je u toku tajno glasanje za pet potpredsjednika SDA.

Kandidati za ove pozicije su: Sadik Ahmetović, Sead Delić, Ahmet Dervišević, Sanjin Halimović, Muhamed Ibrahimović, Josip Jurišić, Nedžad Koldžo, Šemsudin Mehmedović, Salko Obhođaš, Rasim Omerović, Adil Osmanović, Desnica Radivojević, Hazim Rančić, Salko Selman, Salko Sokolović i Senad Šepić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: