BiH
0

Sulejman Tihić ostaje predsjednik SDA

FENA
Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) u subotu je na sjednici u Sarajevu izglasao povjerenje predsjedniku ove stranke Sulejmanu Tihiću za ostanak na liderskoj poziciji.

Za Tihića je glasala većina članova Glavnog odbora - 71 član je podržao aktuelnog predsjednika, sedam je bilo suzdržano, dok je troje članova glasalo protiv Tihićevog ostanka na ovoj poziciji.

Na početku glasanja, koje je bilo javno, sedam članova Glavnog odbora iz Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) napustilo je sjednicu zbog načina izjašnjavanja koje, njihov je stav, nije predviđen Statutom.

  • Ovo je pobjeda jedinstva stranke i dokaz njene snage, prokomentirao je Tihić, nakon što su mu članovi Glavnog odbora izglasali povjerenje.

On je novinarima izjavio da za njega lično to znači puno u daljim aktivnostima zastupanja Stranke, jer sada može sa autoritetom i kompetentno predstavljati SDA i u implementaciji izbornih rezultata i u drugim aktivnostima.

Tihić je kazao da je očekivao podršku Glavnog odbora, ali ne ovako ubedljivu, te ističe kako je za njega prioritet u narednom periodu implementacija izbornih rezultata.

S druge strane, jedan od članova Glavnog odbora SDA koji je glasao protiv Tihićevog ostanka na poziciji predsjednika Stranke je Hasan Čengić, koji smatra da je Tihić najodgovorniji za poziciju stranke na izborima.

  • Smatram da je on (Tihić) izgubio na izborima i da odluka Glavnog odbora ne može biti validnija od odluke građana BiH, izjavio je Čengić.

Prema njegovim riječima, ova odluka znači nepriznavanje mišljenja javnosti, koje je jedino meritorno u politici. Također, smatra da nije bilo elemenata za ovo izjašnjavanje, jer se nije obavila rasprava o rezultatima Stranke i uzrocima za ovakvo stanje unutar nje.

Čengić ističe kako za 16 godina koliko postoji SDA nikada dosad njen Glavni odbor nije glasao ni o jednom pitanju na ovaj način - "metodom javnog prozivanja i javnog pritiska".

-To izaziva niz pitanja koja bi mogla imati značajne reperkusije na budućnost Stranke, stav je Čengića, koji dodaje da će budućnost pokazati na koje reperkusije misli.

Javno izjašnjavanje o povjerenju aktuelnom predsjedniku SDA uslijedilo je nakon višesatne rasprave u kojima je učestvovao veliki broj članova Glavnog odbora Stranke.

Tihić je na početku sjednice, koja je inače bila zatvorena za javnost, zatražio od članova Glavnog odbora izjašnjavanje o podršci, najavivši da će u slučaju da ne dobije povjerenje odmah podnijeti neopozivu ostavku.

  • O ovome se danas mora odlučivati kako bi znao da li imam podršku da nastavim svoj rad, ustvrdio je Tihić pred početak današnjeg zasjedanja Glavnog odbora SDA.