Brisel
0

Sulejman Tihić na Samitu EPP-a

FENA
Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić prisustvuje samitu Evropske pučke partije (EPP) u Briselu, saopćeno je danas iz Službe za odnose s javnošću SDA. Taj samit je skup šefova država i vlada zemalja članica Evropske unije u čijem će nastavku biti održan sastanak Evropskog vijeća.

Teme samita su aktualna finansijska i politička situacija i pripreme za izbore u Evropskoj uniji, a sudjeluje predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy, savezni njemački kancelar Angela Merkel, premijeri Italije, Poljske, Češke, Grčke, Belgije, Slovenije, Turske, Albanije, Hrvatske, Makedonije...

U radu samita sudjeluje i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, predsjednik Evropskog parlamenta Hans-Gert Poettering i ostali zvaničnici EU, predsjednik EPP Wilfrid Martens, te predsjednici evropskih narodnih stranaka.

Tihić je u obraćanju iskoristio priliku da ponovno skrene pažnju i pobudi interesovanje za BiH.

  • BiH još nije funkcionalna država, a Dejtonski mirovni sporazum nije u cjelosti implementiran. Zato nam je još neko vrijeme potrebna pomoć međunarodne zajednice. Ne spadam u političare koji nisu spremni preuzeti odgovornost nego traže da OHR ili neko drugi (u)radi njihov posao. Naprotiv, zalažem se za politički dijalog, dogovor i kompromis unutar bh. političkih snaga. Međutim, još nisu ispunjeni uvjeti da domaći političari mogu u cijelosti preuzeti odgovornost, kazao je on.

Tihić je na današnjem samitu istaknuo da je "u ovakvim okolnostima, s pravnim sistemom koji onemogućava ispunjavanje obaveza preuzetih potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ostalih međunarodnih obaveza, Bosni i Hercegovini je jos potrebno političko prisustvo i pomoć međunarodne zajednice".

On je istakao da su stoga zabrinjavajuće najave mogućeg zatvaranja OHR prije nego se ti neophodni uvjeti ispune.

  • To može ugroziti cjelokupni dosad ostvareni napredak u BiH. Brzo bi došlo do blokada u radu bh. institucija što bi vodilo novim sukobima i podjelama. A imajući u vidu demografsku strukturu BiH, takvi problemi bi se neizbježno prenijeli na susjedne države - Srbiju i Hrvatsku, kazao je Tihić.

On je čelnicima EU poručio da je "BiH multietnička država u kojoj sad ponovno uspostavljamo suživot i toleranciju gradeći jedinstvo bh. različitosti".

  • To su ideja i civilizacijske vrijednosti na kojima je sazdana i sama EU i demokratski svijet. Zato vas pozivam da i sad budete uz nas i pomognete nam u predstojećem periodu da bismo zajedno okončali započeti posao, a to je izgradnja evropske i funkcionalne BiH, naglasio je Tihić.