Banjaluka
0

Sulejman Berbić i Ćamil Bilić osuđeni zbog ratnog zločina

SRNA
Okružni sud u Banjaluci
Okružni sud u Banjaluci
Sulejman Berbić (41) i Đamil Bilić (47) iz Večića kod Banjaluke osuđeni su u banjalučkom Okružnom sudu na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina i šest mjeseci, odnosno 13 godina i šest mjeseci, zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

"Berbić je osuđen za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na kaznu zatvora na šest godina, a Bilić za isto krivično djelo na sedam godina zatvora", izjavila je Srni portparol Okružnog suda Biljana Radulović.

Berbić i Bilić osuđeni su i za krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u trajanju od po sedam godina i šest mjeseci.

Berbić i Bilić su u selu Večići u drugoj polovini 1992. godine zlostavljali pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS) i civile srpske nacionalnosti.

Oni su odgovorni za smrt srpskih vojnika Bore Lugića i Nedeljka Popovića.

Zarobljenike iz Večića, koji su preživjeli mučenja, oslobodila je VRS 2. novembra 1992. godine.

Bivši zatovrenici logora u Večićima Jelenko Tepić, Milenko Đurić, Draško Sakan, Sretko Popović i Milenko Rogić iz Kotor Varoši ispričali su ranije da su u malom podrumu kuće, veličine četiri metra kvadratna, mučeni i maltretirani.
Berbića i Bilića uhapsili su inspektori banjalučkoh Centa javne bezbjednosti, po naredbi Okružnog tužilaštva, krajem decembra prošle godine i od tada su u pritvoru.

Suđenje im je počelo u martu u Okružnom sudu Banjaluka.