Sramotan čin
222

Šukrija Meholjić uoči dodjele nagrade Handkeu: Danas se i Nobel prevrće u grobu!

A. P.
Šukrija Meholjić
Šukrija Meholjić
Srebreničanin Šukrija Meholjić je u povodu dodjele Nobelove nagrade za književnost Austrijancu Peteru Handkeu poručio da je danas "svjetski dan D".
"Danas Švedska kraljevska akademija gubi svoj kredibilitet, jer uručuje najveće svjetsko priznanje u literaturi - Nobelovu nagradu 2019. Peteru Handkeu, negatoru genocida i megafonu ultranacionalističkog srpskog ekstremizma", prokomentarisao je za Klix.ba Meholjić, poznati arhitekta i karikaturista koji godinama živi u Oslu.

On je dodao kako ovim sramnim činom Nobelov komitet postaje svjetionik na putu ka novom genocidu.

"Danas se i Nobel prevrće u svom grobu i poručuje: 'Ne uručujte u moje ime nagradu tom dokazanom fašisti Handkeu'. Danas pada crni snijeg na crveni štokholmski tepih dobrodošlice. Danas će zvaničnici svijeta pred svršenim činom sramote čestitati Handkeu nezasluženu nagradu i čvrsto stati i ovog puta kao i 1995. u Srebrenici na stranu pomračenih umova srpskih ekstremista i egzekutora jednog domicilnog naroda.

Meholjić poručuje da danas Handke prima svjetsku prestižnu Nobelovu nagradu umjesto da bude osuđen i kažnjen za svoja nedjela - negiranje genocida, otvorenu podršku fašističkoj ideologiji srpskih nacionalista i javnom govoru mržnje.

"Da, to je danas, a šta nas čeka sutra? Strah me je, strah", priznaje Srebreničanin koji se od dana kada je s porodicom pobjegao od sigurne smrti bori da se čuje istina o dešavanjima u našoj zemlji.

Šukrija je u oktobru, kada je obznanjena odluka da će Handkeu biti dodijeljena Nobelova nagrada za književnosti, karikaturom podsjetio i na raniju odluku žirija Ibsenove nagrade koji je 2014. godine odlikovao bliskog prijatelja ratnih zločinaca Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića. U ranijoj kritici Meholjić je pitao "Šta je sljedeće?", a ove godine je taj isti Handke dobio još veće priznanje.

Podsjetimo, svečanost u povodu dodjele Nobelove nagrade laureatima održat će se večeras u Štokholmu gdje su od 18 sati najavljeni veliki protesti u centru grada uoči početka tog događaja. Među okupljenima na protestima naći će se i majke Srebrenice i Žepe, predstavnici udruženja žrtava genocida, kao i niz bosanskoheregovačkih, ali i evropskih intelektualaca koji su digli glas protiv ove odluke.

Karikatura Šukrije Meholjića
Karikatura Šukrije Meholjića

Predviđeno je da govornici budu nagrađivani novinar i ratni reporter Roy Gutman, bivša glasnogovornica Haškog tribunala i francuska novinarka i književnica Florence Hartmann i drugi.

Dan uoči dodjele brojne zemlje su odlučile bojkotovati ovaj događaj, a među njima su Turska, Hrvatska, Kosovo i Albanija, dok je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić informisao Ambasadu BiH u Švedskoj da ne postoji ovlaštenje za bilo čije prisustvo u ime BiH ceremoniji dodjele Nobelove nagrade u Štokholmu, te da bi svaki vid samovoljnog postupanja mimo Ustavom utvrđenih stavova Predsjedništva BiH predstavljao kršenje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine.

Handke je u međuvremenu na konferenciji za novinare odbio odgovarati na pitanja o genocidu u Srebrenici i falsificiranju historijskih činjenica kada je riječ o agresiji na BiH.