BiH
0

Sukobi demonstranata i policije uoči summita G8

NINA
Dva dana uoči summita skupine osam najrazvijenijih zemalja sveta (G8), u škotskoj prijestolnici Edinburghu, došlo je do sukoba između demonstranata i policije.

Uhićeno je 30 ljudi, nekoliko je ostalo bez svijesti, dok su najmanje dva policajca ozlijeđena tokom sukoba, javljaju agencije.

Prosvjed je počeo tako što su stotine demonstranata, od kojih neki obučeni u crno, a drugi u kostimima vila i klaunova udarali u bubnjeve i zvona, igrajući ispred policijskog kordona.

Do sukoba je došlo, kada se oko 30 anarhista, koji su se izdvojili iz mase demonstranata, uvuklo među policajce i počelo se naguravati s njima.

Jake policijske snage su grupirane oko grada, a turisti koji su se tamo zatekli uživali su u «spektaklu».

Oko hiljade demonstranata ranije tokom jučerašnjeg dana blokiralo je ulaz u glavnu bazu britanske ratne mornarice u mjestu Faslane na zapadu Škotske, u kojoj se nalazi flota nuklearnih podmornica s balističkim raketama.

Aktivisti su, držeći parole na kojima je pisalo «Bez rata, bez nuklearnih bombi», blokirali ulaz u pomorsku bazu Clyde.

Prema tvrdnjama organizatora prosvjeda, ispred baze se okupilo gotovo 3.000, dok izvori policije navode da se na jednom, od četiri ulaza, okupilo 400 ljudi.

To je bio dio prosvjeda koji je započeo u subotu, kada je 200.000 ljudi marširalo gradom, pozivajući razvijene zemlje da iskorijene siromaštvo u zemljama trećeg svijeta, posebno u Africi.

Demonstranti su pozvali britanskog premijera Tonya Blaira da podrži mir i sigurnost u svijetu odustajanjem od nuklearnog programa svoje zemlje.

Summit G8 o siromaštvu u Africi i strategiji protiv globalnog zagrijavanja počet će sutra, 6. jula u škotskom mjestu Gleneaglesu, a bit će okončan u petak.

Na summitu će sudjelovati šefovi država ili vlada Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Japana, Njemačke, Francuske, Italije, Kanade i Ruske Federacije.