U istoj uniformi 7 godina
130

Sukob u MUP-u KS zbog javnih istupa policajaca o lošem stanju u policiji: Komesar prijavljen FUP-u

N. V.
Nusret Selimović i Viktor Ćatić
Nusret Selimović i Viktor Ćatić
Predsjednik Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika KS Viktor Ćatić pokrenuo je krivičnu prijavu protiv komesara MUP-a KS zbog zloupotrebe položaja, a nakon što je protiv Ćatića pokrenuta nova unutarnja istraga jer je u medijima govorio o problemima u policiji.
Obračun između predstavnika sindikata koji žele ukazati na probleme s kojima se suočavaju prilikom rada i Uprave policije traju već duži period. Najprije su pokrenute dvije istrage, a zatim je pokrenut i disciplinski postupak protiv Viktora Ćatića i Amira Bašića.

Posljednja unutrašnja istraga protiv Viktora Ćatića dolazi nakon pisanja Klix.ba o ovom problemu, a Ćatić ističe kako ju je inicirao direktno komesar Nusret Selimović koji se našao uvrijeđen onim što je Ćatić iznio u javnost.

"Unutrašnja kontrola je preko Uprave policije, odnosno komesara zaprimila tri teksta i sva tri su bazirana na moje disciplinovanje od strane komesara. On smatra da ja svojim istupom, tonalitetom i rječnikom štetim ugledu njegove ličnosti. Znači, ja koji se borim za radnička prava štetim ugledu komesara, koji je dozvolio da policajci na terenu rade u dotrajalim uniformama i bez obuće".

Ćatić je u posljednjem razgovoru za Klix.ba još jednom potcrtao to da je uprava policije tokom ove godine na raspolaganju imala 20 miliona KM za zanavljanje MTS-a i opremanje policije, ali da uprkos tome policija nema osnovna sredstva za rad.

S obzirom na te i slične okolnosti, Ćatić je najavio borbu svog sindikata u zaštititi digniteta svojih članova i policajaca uopšte. U skladu s tim je FUP-u poslao krivičnu prijavu protiv komesara i još nekoliko osoba.

"Sindikatu ovakvim postupanjem komesara nije ostalo ništa drugo osim da se obrati tužilaštvu i drugim relevantnim institucijama za zaštitu radničkih i ljudskih prava kako bi se zaštitili od nezakonitog postupanja komesara i pritiska na slobodno sidnikalno djelovanje", rekao je Ćatić.

Krivičnu prijavu je podnio i protiv Milorada Bašića, Roberta Juraka, Kurto Sase i drugih nn lica zbog zloupotrebe položaja odnosno zbog neosnovanog procesuiranja Vikora Ćatića, povrede prava istog iz radnog odnosa i njegovih prava te zbog onemogućavanja i otežavanja sindikalnog djelovanja Udruženja Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika KS .

"Vjerujem u pravosudni sistem naše nam lijepe BiH ma koliko god on bio ranjen i nadam se da ćemo svi zajedno dočekati dan kada će komesar i njegovi bliski saradnici zbog nedjela koje čine odgovarati", rekao je Ćatić.

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a KS ističe da su proveli neovisnu istragu u skladu sa nadležnostima te da je njome utvrđeno postojanje osnova sumnje da su policijski službenici Viktor Ćatić i Amir Bašić svojim postupcima počinili teže povrede službene dužnosti.

Izvještaj o provedenoj unutrašnjoj istrazi koja se odnosi na prve dvije pokrenute istrage protiv policajaca je dostavljen u dalju nadležnost disciplinskom tužiocu radi donošenja odluke o eventualnom pokretanju disciplinskog postupka, međutim Uprava policije se nije očitovala o posljednjoj istrazi za koju Ćatić navodi da ju je instruisao Selimović. O tome smo kontaktirali i komesara Nusreta Selimovića, ali do trenutka objavljivanja teksta nije odgovorio na naše pitanje.