Prva sjednica
1

Sukob SDP-a i SDA zbog izbora predsjedavajućeg Zastupničkog doma Federalnog parlamenta

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Novoizabrani zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH sukobili su mišljenja već prilikom rasprave o dnevnom redu konstituirajuće sjednice federalnog organa zakonodavne vlasti.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić konstatovao je nakon pauze kako je 95 od 98 zastupnika prihvatilo mandate u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Već na samoj raspravi o dnevnom redu došlo je do određenih nesuglasica vezanih za izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Zastupnik SDP-a Damir Mašić rekao je da je spajanjem tačke dnevnog reda o izboru predsjedavajućeg i njegovih zamjenika prekršen dogovor o dnevnom redu.

Problemi s dnevnim redom

On je rekao da je Mušić na dnevni red stavio izbor predsjedavajućeg i njegovih zamjenika kako bi na kraju mogao zaključiti da se ne može izabrati predsjedavajući ukoliko nisu predložena i njegova dva zamjenika.

"Vi ste, gospodine Mušiću, na ovogodišnjim izborima izabrani u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH tako da više ovdje nemate legitimitet", rekao je Mašić.

Zastupnik SDA Ismet Osmanović kazao je da je predloženi dnevni red postavljen u skladu s Poslovnikom o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Mašiću je poručio da se ne može izvršiti verifikacija mandata dok se ne konstituiše privremena Mandatno-imunitetna komisija.

Mašić je rekao da on uopće nije govorio o komisijama, a u slučaju dnevnog reda da je ranije zatraženo da dnevni red bude identičan onom koji je bio na konstituirajućoj sjednici 2014. godine. Istakao je da se predsjedavajući i njegovi zamjenici ne imenuju "u paketu" zbog nacionalne pripadnosti.

"Da ovo skratimo, ja predlažem da se u ovom izjasni Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Odnosno da u tački 3, kao što je napisano u pozivu, pod A bude izbor predsjedavajućeg, a pod B izbor zamjenika. Dakle, ne zajedno", kazao je Mašić.

Riječ je uzeo i zastupnik SDA Asim Sarajlić koji je rekao da zastupnici koji nisu sjedili u prethodnom sazivu ne znaju šta je praksa, ali da zato vrlo dobro znaju šta je Poslovnik o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

"Ako ste voljni da predložite taj paket možda ga i ja podržim. A ovako step by step, to nije prihvatljivo. Za nas koji smo prvi put ovdje, Poslovnik o radu je na snazi", rekao je Sarajlić.

Zastupnik SDP-a Irfan Čengić kazao je da je praktično nemoguće birati predsjedavajućeg i njegove zamjenike u paketu.

"Zbog toga nam treba tačka A i tačka B kako bismo vidjeli ko je ko po nacionalnosti. Zato nemojte mjenjati dnevni red koji ste predložili", rekao je Čengić.

Privremene komisije

Zastupnica PDA Elzina Pirić rekla je da je predstavnik SDA bio na sastanku kada je utvrđen dnevni red te da je na tom sastanku mogao dati svoj komentar na dnevni red koji je usvojen, a koji Mušić danas pokušava promijeniti.

Zastupnik SDA Salmir Kaplan kazao je da dnevni red predlaže predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, a ne neformalna grupa zastupnika.

"Mijenja mu se, došlo mu, promijenio", rekao je Kaplan.

Mušić je na kraju stavio na izjašnjavanje dnevni red kakav je zastupnicima dostavljen u pozivu za konstituirajuću sjednicu Parlamenta FBiH. Ovakav dnevni red usvojen je s 51 glasom za, bez glasova SDA i HDZ-a.

Nakon imenovanja privremenih radnih tijela ponovo je napravljena pauza kako bi komisije mogle uraditi svoj posao vezan za verifikaciju mandata.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici izabrao je privremene komisije Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i to Mandatno-imunitetne komisiju, Komisiju za izbor i imenovanja te Administrativnu komisiju.

Ove privremene komisije čine po jedan zastupnik iz svake političke stranke koja je zastupljena u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i to Melika Mahmutbegović (SDA), Mladen Bošković (HDZ BiH), Damir Mašić (SDP), Samer Rešidat (DF), Munib Jusufović (SBB), Nasiha Pozder (Naša stranka), Elzina Pirić (PDA), Amer Obradović (Nezavisni blok), Irfan Durić (A-SDA), Boro Krišto (HDZ 1990), Nermin Muzur (NiP) i Mirvet Beganović (LS).

Predsjednik i zamjenik privremene Mandatno-imunitetne komisije su Mladen Bošković i Samer Rešidat, predsjednik privremene Komisije za izbor i imenovanja Damir Mašić i Mladen Bošković, a Administrativne komisije Melika Mahmutbegović i Nasiha Pozder.