{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sukob Demokratske partije i SDS-a oko mandata trojice poslanika

F
17.2.2009. u 15:41
0
0
Sukob Demokratske partije i SDS-a oko mandata trojice poslanika
0
Sukob Demokratske partije i SDS-a oko mandata trojice poslanika
Nakon zvanične sudske registracije Demokratske partije, poslanici Vojislav Gligić i Branislav Škobo, koji su u Narodnoj skupštini RS-a djelovali samostalno, moći će i zvanično da učestvuju u radu parlamenta kao članovi Demokratske partije.
Također, poslanik Momčilo Novaković, koji je djelovao u Parlamentarnoj skupštini BiH kao samostalni poslanik u Predstavničkom domu, učestvovat će dalje u radu državnog parlamenta kao poslanik Demokratske partije, saopćeno je danas iz ove stranke.

Naglašava se i da je rješenjem Osnovnog suda u Banjoj Luci, od 10. februara, Demokratskoj partiji 10. februara odobren upis u jedinstveni registar političkih organizacija čime su stvoreni uvjeti za njeno učestvovanje u institucijama zakonodavne vlasti u kojima su zastupljeni članovi te partije.

Na ovo je regirala SDS, uz stav da poslanici u Skupštini RS-a Vojislav Gligić i Branislav Škobo i poslanik Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković koji su poslaničke mandate dobili na listama SDS-a, ne mogu ih u skladu s Izbornim zakonom BiH prenijeti na Demokratsku partiju, niti na bilo koju drugu stranku.

- Pošto su napustili klubove poslanika SDS-a i ukoliko neće da vrate mandate stranci od koje su ih dobili, mogu prema zakonu nastaviti da djeluju isključivo kao nezavisni poslanici, kao što je to bio slučaj i do sada u sličnim situacijama, stav je SDS-a.

Ta stranka navodi da je "očigledno namjera novoosnovane Demokratske partije da se lažno predstavi kao parlamentarna stranka".

Ističu i da Demokratska partija mora svoje mandate "zaslužiti na predstojećim izborima ukoliko za to bude imala glasački kapacitet".

- Za svaki oblik lažnog predstavljanja navedenih poslanika i Demokratske partije, Srpska demokratska stranka će podnijeti tužbu nadležnim organima, poručila je SDS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: