Slučaj Dragičević
1

Šukalo: Zašto su nadležni skrivali zahtjev američkog tužilaštva za pristup mailovima

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Adam Šukalo danas je održao vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je kazao da Okružno tužilaštvo i Dragan Lukač opstruiraju istragu o gnusnom ubistvu Davida Dragičevića.

Šukalo je današnju konferenciju sazvao kako bi objavio informacije koje su anonimno stigle do njega.

"S obzirom na to da sam od početka i kroz rad u Narodnoj skupštini u kontaktu s porodicom Dragičević i advokatskim timom, ja lično sam uvjeren, a to mišljenje dijele i moje kolege u opoziciji, da što se tiče organizovanog gnusnog zločina i ubistva Davida Dragičevića svi dokazi koji vode do naručioca i počinioca organizovanog zločina u kojem je učestvovao sami vrh MUP RS-a postoje u tužilačkom spisu. Zašto Okružno tužilaštvo i tužilac ne rade ono što je zakonom propisano?", pitao je Šukalo.

Prisutne je upoznao i o tome kako tužilaštvo i Lukač opstruišu istragu.

"Važno je reći i postaviti pitanja, zašto tužilaštvo, jer ima saznanja da je involviran u zataškavanje slučaja i pripremanje, ne istraži šta je Darko Ilić radio oko Rađenove kuće koja je označena kao jedno od ključnih mjesta? Šta radi treći čovjek MUP-a oko kuće i sta je on radio, to je konstatovano u spisu, a niko ne reaguje na to", dodao je Šukalo.

Smatra da tužilaštvo treba privesti pomenute osobe koje se dovode u vezu s ovim zločinom te smiriti tenzije u javnosti.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Zašto tužilaštvo ne čini ništa s obzirom na to da je zapisnikom Alen Kukić izjavio po čijem nalogu je brisao podatke koji su bili potrebni u lociranju. Zašto više od 30 visokorangiranih i niskorangiranih policijskih službenika prvenstveno Ilića ne privede i osigura zaštitu dokaza i dalje konstrukcije. Moje mišljenje je da su jedni druge međusobno ucijenili različitim aferama, prije svega koruptivnim, i da se ovaj zločin ne moze zbog toga rasvijetliti i da nema veze s izborima. Ako ovi u MUP-u i tužilaštvu ostanu, nikada se neće rasvijetliti zločin, jer su direktno involvirani", pojasnio je Šukalo.

U nastavku obraćanja je kazao da je Željko Karan, direktor Zavoda za sudsku medicinu, kojeg je Vlada RS imenovala i koji je bez ikakvog znanja postavljen da vodi ovu instituciju kako bi prikrivao sve što je potrebno.

Američko tužilaštvo je 11. septembra zatražilo od porodice Dragičević i još sedam-osam osoba pristup mailu i profilima na društvenim mrežama, a nadležne institucije koje su taj zahtjev trebale proslijediti dalje to nisu uradile.

"Kome je u cilju da prikriva ovaj mail. Zašto se u ovaj slučaj uključuje američko pravosuđe i kakve veze ima sa svim prethodnim. Ovaj zločin koji je izvršen je toliko težak i složen s različitim interesnim grupacijama da se uključilo i američko tužilaštvo", izjavio je Šukalo te dodao:

"Pokušali su zataškati ovaj zločin, ali nisu uspjeli. Odgovorno rukovodstvo mora momentalno biti skinuto s ovog slučaja i biti procesuirano".