Sukob interesa
17

Šukalo: Savanović bez konkursa zaposlio suprugu u Fond za zaštitu životne sredine RS

Piše: M. T.
Poslanik u Narodnoj skupštini RS Adam Šukalo optužio je ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenka Savanovića za nepotizam i sukob interesa.

Šukalo tvrdi da je Savanović, mimo konkursne procedure, zaposlio svoju suprugu u Fond za zaštitu životne sredine.

"Posebno iritira ova priča o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju kada ona dolazi od ministra rada RS, ja jednostavno nisam mogao da prešutim ono što je on rekao prije nekoliko dana u nekom intervjuu, a to je da je perspektiva u fabrikama, a ne u javnom sektoru te da mladi ljudi treba da se zaposle u nepostojeće fabrike u RS-u. On prvi to nije učinio, nego je svoju suprugu, bez ikakvog konkursa, zaposlio u partijsku instituciju, a to je Fond za zažtitu životne sredine i energetske efikasnosti. Nikakve procedure nije bilo, nego je prosto došla i radi tamo", tvrdi Šukalo.

Šukalo je zbog ovoga Republičkoj komisiji za utvrđivanje sukoba interesa podnio zahtjev za pokretanje postupka utvrđivanja sukoba interesa u slučaju ministra Savanovića.

"Možda to i ne bi bilo toliko čudno da se radi o nekom drugom ministru, ali pošto je riječ o ministru rada, onda je to mimo svih moralnih i zakonskih normi. Sada vam je jasno u kakvoj mi Republici Srpskoj živimo. Upravo da bismo spriječili takve negativne pojave u društvu, ne postoji drugi način osim da se pokušamo institucionalno boriti", zaključio je Šukalo i pozvao Savanovića da iz moralnih razloga podnese ostavku.