BiH
0

Šukalo optužio ministra Đokića zbog koncesija TE Stanari

FENA
Adam Šukalo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Adam Šukalo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Adam Šukalo optužio je danas ministra industrije, energetike i razvoja Republike Srpske Petra Đokića (SP) da je izmjenama Pravilnika o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama omogućio Termoelektrani Stanari da ne plaća posebnu koncesionu naknadu za eksploataciju uglja koji služi za proizvodnju električne energije.

Šukalo je novinarima u Banjoj Luci rekao da je TE Stanari za Đokića “privilegovan” koncesionar, ocjenjujući da je Đokić u dva navrata promijenio Pravilnik o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije.

Na taj način, kazao je Šukalo, Đokić je "sebi dozvolio da usvoji pravilnik koji reguliše pravnu materiju", najavljujući da će zbog toga podnijeti inicijativu Ustavnom sudu RS-a za ocjenu ustavnosti tog Pravilnika.

"Prvom izmjenom u januara prošle godine omogućeno je privilegovanom koncesionaru, Termoelektrani Stanari da ne plaća koncesione naknade", rekao je Šukalo.

On je dodao da je drugom izmjenom u junu prošle godine, koncesiona naknada, koja treba da se plati na proizvedenu električnu energiju od 3,6 posto, smanjena na 0,5 posto.

"Ova druga izmjena nije nezakonita, ali je na štetu opštine Stanari i Republike Srpske, dok je izmjena iz januara protivzakonita i protivustavna. Ovim izmjenama Republika Srpska godišnje gubi minimalno 10 miliona KM", istakao je Šukalo.

Naglasio je da je povodom ovog pitanja juče dao izjavu u Upravi za borbu protiv organiziranog i teškog oblika kriminaliteta Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.