|

Šukalo: Komisija će utvrđivati sukob interesa kod dvojice ministara u Vladi RS-a

Šukalo: Komisija će utvrđivati sukob interesa kod dvojice ministara u Vladi RS-a
0
F
FENA
13.7.2017. u 15:17
13
komentara
0

dijeljenja
Šukalo: Komisija će utvrđivati sukob interesa kod dvojice ministara u Vladi RS-a Adam Šukalo, predsjednik Srpske napredne stranke RS (Foto: Klix.ba)
Komisija za sprečavanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske (RS) prihvatila je inicijativu za utvrđivanje postojanja sukoba interesa kod ministra rada i boračko-invalidske zaštite Milenka Savanovića i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Steve Mirjanića, rekao je danas poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Adam Šukalo.
Šukalo, koji kao poslanik djeluje u Klubu PDP-a, podnio je ranije prijavu za utvrđivanjem postojanja sukoba interesa u slučaju zapošljavanja Savanovićeve supruge i Mirjanićeve kćerke u Fond za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti RS-a.

Prije dva dana je, kaže, dobio pismenu informaciju iz Komisije da je njegova prijava prihvaćena, ali sumnja u pozitivan ishod o pitanju njegove prijave, zbog, kako je naveo, činjenice da "Komisiju imenuje skupštinska većina u RS-u".

"Na upit Komisije da se ministri izjasne o potencijalnom postojanju sukoba interesa, kao i načinu zapošljavanja supruge i kćerke, oni su dali izjave i izvršili pritisak na Komisiju da postupak bude obustavljen i prijava bude odbačena kao nedorečena i nepotpuna, ali to u Komisiji nisu prihvatili", tvrdi Šukalo.

Optužio je ministra Savanovića da ne poznaje propise, jer je u odgovoru Komisiji, između ostalog, naveo da njegova supruga "nije, niti je bila u radnom odnosu u Fondu za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti, jer je angažirana na osnovu ugovora na određeno vrijeme".

"Ugovor na određeno vrijeme također je radni odnos, a što je utvrdila i Inspekcija rada u vanrednom ispekcijskom nadzoru. To govori ko vodi Vladu RS-a, gdje živimo i ko nas predstavlja", utvrdio je Šukalo.

Zapanjujući je, dodao je, i način kako su zaposlene Savanovićeva supruga i Mirjanićeva ćerka i tako što je "formiran neki stručni kolegijum kojem je naloženo da provede postupak i analizira njihove samoinicijativno pristigle ponude".

"To je dokaz kako partokratija i sukob interesa u RS-u funkcioniraju", dodao je Šukalo.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...