|

Šukalo: Kada opozicija dođe na vlast u RS-u će biti uhapšeno 100 političara

Šukalo: Kada opozicija dođe na vlast u RS-u će biti uhapšeno 100 političara
65
F
FENA
19.6.2018. u 11:49
43
komentara
65

dijeljenja
Šukalo: Kada opozicija dođe na vlast u RS-u će biti uhapšeno 100 političara Adam Šukalo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini RS-a danas su izrazili nezadovoljstvo, jer na dnevni red nisu uvrštena dva zakona, koje je predložio neformalni Poslanički antikoruptivni klub (PAK) u Narodnoj skupštini RS-a. Naglasio je da će ti zakoni prvi biti usvojeni kada trenutna opozicija dođe na vlast i da će to rezultirati hapšenjem političara.
U pitanju su izmjene i dopune zakona o javnim tužilaštvima i o krivičnom postupku u RS, a poslanik Adam Šukalo, koji djeluje u okviru Kluba PDP-a, tvrdi da je sramna odluka vlasti da se ne raspravlja o ovim zakonoma, koji predviđaju utvrđivanje tužilačke odgovornosti u vršenju službene dužnosti.

Podsjetio je da po sadašnjim zakonskim odredbama glavni tužilac, njegov zamjenik i svi tužioci u RS ne mogu biti krivično gonjeni ili odgovarati u građanskom postupku.

"Voljom režima nije dozvoljeno da se konačno u parlamentu RS otpakuje priča o kriminalu tužilaca u pravosudnim institucijama u RS. Na taj način je vladajuća koalicija potvrdila spregu između režima i tužilaca te tajkuna koji finansiraju i jedne i druge", ustvrdio je Šukalo na konferenciji za novinare.

Kada opozicija dođe na vlast, naveo je, bit će prvo usvojena ova dva zakona.

"Tada će u roku od godinu dana bit uhapšeno i procesuirano 100 političara-kriminalaca, tužilaca, sudija i tajkuna, koji su RS opljačkali za više milijardi KM", ustvrdio je on.

Prethodno su opozicionari tražili da se u parlamentu RS-a pojavi premijerka Željka Cvijanović, kako bi odgovarala na pitanja poslanika.

Tvrde da je njen izostanak sa zasjedanja neodgovoran, dok je predsjednik Skupštine Nedeljko Čubrilović dodao da se Cvijanović zbog spriječenosti danas neće pojaviti, te da će umjesto nje na pitanja odgovarati resorni ministri.

U parlamentu je usvojen dnevni red ovog zasjedanja, a SNSD nije predložio razmatranje prijedloga zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija.
Prijavi grešku


Komentari (43)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...