{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šuica: Hrvatima u BiH treba kanal na hrvatskom jeziku

F
17.10.2013. u 12:45
55
157
Šuica: Hrvatima u BiH treba kanal na hrvatskom jeziku
55
Šuica: Hrvatima u BiH treba kanal na hrvatskom jeziku
Dubravka Šuica
Zastupnica u Evropskom parlamentu Dubravka Šuica uputila je pitanje Evropskoj komisiji "Kada i kako će Evropska komisija pomoći ostvariti Hrvatima u BiH kulturnu i jezičku ravnopravnost te osigurati TV kanal na hrvatskom jeziku?"
HDZ-ova zastupnica u Evropskom parlamentu, zabrinuta situacijom u Bosni i Hercegovini te "marginaliziranjem Hrvata," poslala je to pitanje Evropskoj komisiji te ukazala na dugogodišnji problem nepostojanja TV kanala na hrvatskom jeziku.

"Najbolji način da se osigura hrvatski kanal bio bi da se podrži prethodno navedena odluka Vijeća ministara BiH, donesena na sjednici u januaru 2013. godine, koja sadržava prijedlog zakona o osnivanju TV kanala na hrvatskom jeziku unutar servisa BHRT-a (Bosansko-hercegovačke radio televizije). TV kanal na hrvatskom jeziku važan je da bi Hrvati, kao narod, opstali u BiH, da bi u punom smislu mogli koristiti svoje demokratsko pravo da prakticiraju svoj jezik, tradiciju i običaje," rekla je Šuica.

Nakon godišnjeg izvještaja o napretku proširenja EU, koje je podnio povjerenik Štefana Fulea i u kojemu se ističe da je politička situacija u BiH nepromijenjena i da nema napretka, pitanje ravnopravnosti Hrvata i osiguranje TV kanala na hrvatskom jeziku u BiH još se više aktualizira.

"Ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i svih građana BiH i osiguranje osnovnih ljudskih prava, kao što je pravo na informiranje na vlastitom jeziku, preduvjet su demokratskog napretka Bosne i Hercegovine i njenog napretka na putu ka Evropskoj uniji", zaključila je Šuica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: