Srebrenička majka
2.8k

Šuhra Malić i ove godine slatkišima darovala učesnike pohoda prema Potočarima

FENA
Foto: Harzn Muminović/Klix.ba
Foto: Harzn Muminović/Klix.ba
Šuhra Malić, majka dva sina ubijena prije 22 godine u genocidu u Srebrenici, koja je bila inspiracija poznatim bosanskohercegovačkim umjetnicima što su svojim djelima izražavali žaljenje za žrtvama Srebrenice, i ovog 10. jula dočekala je brojne goste u Memorijalnom centru u Potočarima koji će danas i sutra odati počast žrtvama stravičnog zločina.

Desetu godinu zaredom ova srebrenička majka slatkišima daruje učesnike raznih pohoda koji u Potočare dolaze istim onim putevima kojima su Srebreničani bježali nastojeći spasiti život.

"Moje sinove nije imao ko darovati, a ja sinovima drugih majki na ovaj način zahvaljujem jer se sjećaju moje djece", rekla je Malić Feni.

Posebno joj je drago darovati jer slatkiše kupuje od invalidnine koju je dobila kao naknadu jer je izgubila svoje najmilije.

Unazad nekoliko godina pomaže joj kćerka Suada Selimović-Malić jer je Šuhra u kolicima zbog problema s nogom.

Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba

Pomaže joj prilikom pripreme hrane za goste koje svraćaju u kuću i kaže da će to raditi dok su žive.

"Ja ne živim s majkom, ali nastojim da dolazim što je moguće više. Ona može živjeti jedino ovdje, druge želje nema", navela je Selimović-Malić.

Malić se u Potočare vratila iz Vogošće gdje je bila u izbjeglištvu. Iako živi sama kaže da joj je ovdje najljepše jer su joj tu 2011. godine ukopana dva sina.

Sutra će, nakon što danas daruje učesnike svih pohoda koji dođu u Memorijalni centar, ispratiti 71 žrtvu genocida.

Bit će ukopani, pored drugih žrtava, posmrtni ostaci Damira Suljića koji je na ovogodišnjoj dženazi najmlađa žrtva genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici. On je imao 15 godina, a posmrtni ostaci njegovog tijela pronađeni su u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva.

Najstarija žrtva identificirana ove godine je Alija Salihović, rođen 1923. godine. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

Na kolektivnoj dženazi u Potočarima u utorak će biti ukopana i jedna žena, Đemila Mahmutović. Imala je 33 godine kada je ubijena, a njeni posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Zalazje, na području Srebrenice. Đemilin suprug Omer Mahmutović ukopan je 2010. godine.