BiH
0

Sudu BiH: 26 pritvorenika nagovještavaju stupanje u štrajk glađu

FENA
Ministarstvo pravde proslijedilo je Sudu BiH obavijest 26 pritvorenika, upućenu na nekoliko državnih i entitetskih institucija, kojom nagovještavaju moguće stupanje u štrajk glađu. Radi se o osobama prema kojima je pritvor određen u skladu sa odlukama Odjela I za ratne zločine Suda BiH, saopćeno je danas iz Suda BiH.

Kao jedan od glavnih razloga za eventualno stupanje u štrajk glađu pritvorenici su naveli činjenicu da Sud u predmetima ratnih zločina primjenjuje Krivični zakon BiH iz 2003. godine a ne krivični zakon koji je bio na snazi u vrijeme oružanog sukoba u BiH. Pritvorenici u obavjesti traže poništenje svih presuda Suda BiH u predmetima Odjela I za ratne zločine.

Sud BiH je u nekoliko pravosnažnih presuda već odlučio o ovom pitanju. Također, Ustavni sud BiH je, u odluci od 30. marta 2007. godina, jasno ukazao da primjenom Krivičnog zakona BiH iz 2003. godine Sud BiH ne krši ustavna prava optuženih niti njihova prava zagarantovana međunarodnim pravom. Sud će nastaviti postupati u skladu sa zakonskim obavezama, obezbjeđujući pravična i efikasna suđenja uz poštivanje svih prava osumnjičenih i optuženih.

"U slučaju štrajka glađu, do kojeg nadamo se neće doći, Sud će postupati ekspeditivno i u skladu sa zakonom kao što je to radio tokom štrajka glađu početkom ove godine", navodi se u saopćenju Suda BiH .

Dodaje se da Milorad Trbić, optuženik čiji je predmet Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ustupio vlastima BiH na dalje procesuiranje, štrajkuje glađu od 24. juna 2007. godine.

U razlozima za stupanje u štrajk glađu Milorad Trbić navodi da se ne osjeća krivim i da povlači sve izjave koje je do sada dao jer ih je, prema njegovim riječima, dao pod pritiskom. Milorad Trbić također je zatražio oslobođenje od daljnjeg procesuiranja. Optuženi je hospitaliziran radi obezbjeđenja adekvatne medicinske njege i osigurane su sve sigurnosne mjere u skladu sa zakonom. Sud svakodnevno dobiva izvještaj o zdravstvenom stanju optuženog, navodi se u saopćenju.