Teško djetinjstvo
44

Sudsko vijeće: Nezir Kamenica je natprosječno inteligentan i ima poremećaj ličnosti

Piše: M. N.
Porodična kuća gdje se dogodilo ubistvo (Foto: Klix.ba)
Porodična kuća gdje se dogodilo ubistvo (Foto: Klix.ba)
Nakon izricanja presude kojom je Nezir Kamenica proglašen krivim za ubistvo majke, očuha i nane u Bogušićima kod Goražda, sutkinja Rozita Šimić iznijela je detalje presude i Nezirovog života.

Majka je u prošlosti imala zabranu prilaska njemu i braći, a otac se bavi određenim poslovima u Njemačkoj i samo je jednom nazvao advokata.

U prvostepenoj presudi se navodi kako je Kamenica živio u kući Ifeta Kavazovića u trenutku kada je počinio trostruko ubistvo. Stalno je prigovarao očuhu i smatrao je da o njemu niko ne vodi računa. Krivio ih je jer je prema njegovom mišljenju previše radio u malinjaku, nije bio dovoljno plaćen za to, što mu nisu kupili mobitel i završili stan na spratu kuće kako su obećali.

Udario ih više puta

Ubistvo je izvršio, kako se navodi, na vrlo okrutan i podmukao način dvjema sjekirama. Prvo je usmrtio očuha koji je sjedio za računarom okrenut leđima. Od udarca u glavu on je pao na pod. Majka Zehra je čula buku i došla u sobu. Tada je izvadio drugu sjekiro i krenuo prema njoj. Iako je stavila ruke da se zaštiti, udario ju je u glavu. Ukupno joj je zadao šest udaraca po glavi i tijelu.

Onda je otišao kod slabije pokretne nane Šemse koja je ležala. Pokušala se odbraniti. Udario ju je pet puta. Tijelo majke je položio u kadu i prekrio ga dekom, kao i tijelo očuha. Uzeo je novac iz njihovih džepova i kupio kartu za Sarajevo. Predao se na Ilidži dan nakon ubistva.

Danas je za svako ubistvo osuđen na po 18 godina, ali s obzirom na to da se, prema zakonu, osoba koja je mlađa od 21 godinu u trenutku izvršenja krivičnog djela ne može osuditi na dugotrajnu kaznu zatvora (od 20 do 40 godina), osuđen je na jedinstvenu kaznu u trajanju od 20 godina. U kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru. Također, danas mu je produžen pritvor na devet mjeseci.

Smrt nastupila trenutno

Predsjedavajuća sudskog vijeća Rozita Šimić kazala je kako su bili u velikoj dilemi kada su razmatrali djelo, način i posljedice.

"Nema troje ljudi, ubijeni su. Smrt kod sve troje je nastupila trenutno, prvim udarcem, jer je došlo do razdvajanja mozga. Olakšavajuća okolnost za optuženog je ta da je neosuđivan i da se sve vrijeme ponašao dobro i poštivao sve u sudnici, kao i njegova životna dob. Sam optuženi je naveo kako je počinio krivično djelo, izrazio je kajanje i kazao da mu je žao majke te se izvinio očuhovoj porodici. Psiholog, neuropsihijatar i psihijatar su utvrdili da mu je uračunljivost u trenutku izvršenja krivičnog djela bila smanjena, ali ne bitno, i da ima natprosječan nivo inteligencije. Upravo to ga može vrlo brzo prebaciti u drugi stav i nikada se ne zna, tako su rekli. Također, ima miješani poremećaj ličnosti, to je karakterna crta. Nismo možda dobili odgovore koje smo htjeli, ali zakon je taj koji određuje i odluka mora biti pravična", kazala je Šimić.

Nepovezana i raslojena porodica

Sutkinja je kazala i to kako je riječ o vrlo nepovezanoj i raslojenoj porodici i da Kamenica nikada nije imao porodicu koja se smatra osnovnom ćelijom društva, a koja bi vodila brigu u njemu u odgojnom i materijalnom smislu. Majka je imala zabranu prilaska svojoj djeci na 200 metara, a otac živi u Njemačkoj i samo je jednom nazvao advokata. Ipak, naglasila je kako to sve nisu razlozi da se neko liši života.

"Majka je rodila Kamenicu da mu da život, mogao je otići negdje drugo da živi ako mu tu nije odgovaralo. Ovo je maksimalna kazna koju sam mogla izreći, meni su ruke vezane zakonom. Pokušao se ubiti u zatvoru, ali nikada nije pravio nikakve probleme. On samo šuti i ne daje nikakve znakove kajanja, ali to ne znači da se ne kaje", kazala je Šimić.

Na ranijim ročištima Kamenica je kazao kako su ga otac i maćeha maltretirali i da su ga često izbacivali iz kuće. Kod majke i očuha je imao određeni režim i bilo je prostorija u koje nije smio ulaziti.

Na kraju je naglašeno kako je riječ o nepravomoćnoj presudi te da se ne zna kako će odlučiti Vrhovni sud FBiH. Kamenica je oslobođen troškova suđenja.