BiH
44

Sudski spor usporio izgradnju državnog zatvora BiH

Piše: E. S. H.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Uprkos dobroj dinamici radova i najavljenom otvaraju državnog zatvora u naselju Vojkovići u Istočnom Sarajevu, objekat nije otvoren krajem pošle godine. Radovi su skoro u potpunosti obustavljeni u jeku građevinske sezone u julu 2016. godine, a obustava je trajala tri mjeseca.

Kako nam je kazao direktor Jedinice za implementaciju izgradnje zatvora Zoran Bašić, sve je uslijedilo nakon izuzetno dobrog napretka sredinom 2016. godine, a razlog obustave je sudski spor. Potencijalni izvođač elektroinstalacijskih radova Galeb Internacional je tužio špansko-češki konzorcij OHL ŽS koji je dobio tender za izgradnju zatvora.

"Postojao je dinamički plan radova. U aprilu, maju i junu smo imali napredak u izvođenju radova koji je odstupao od predviđenog za manje od jedan posto. Svi pokazatelji su upućivali na to da će biti gotovo u predviđenom roku, a onda je došla sudska odluka Privrednog suda u Istočnom Sarajevu, koja je zaustavila skoro sve radove od 15. jula i trajala više od tri i po mjeseca", kazao nam je Bašić.

Obustava radova umjesto tri dana trajala tri mjeseca

Kompanija Galeb, koja uopće ne izvodi radove, a koja je polagala prava da bude podizvođač radova, tužila je češko-španskI konzorcij OHL ŽS - Brno i OHL Madrid, a Privredni sud u Istočnom Sarajevu je donio privremenu mjeru za obustavu radova. Ta obustava je mogla trajati tri dana i u Zakonu o parničnom postupku se navodi da je sud dužan zakazati ročište nakon tri dana, međutim to se nije desilo.

"Sud je mjeru zabrane donio na osnovu samo jedne strane, kompanije Galeb. Oni su bili navedeni kao potencijalni podizvođači, ali bez ikakve obaveze da budu angažovani na toj poziciji", kazao nam je Bašić. Dodao je da je sudinica ročište zakazala tek nakon 40 dana jer je bila na godišnjem odmoru pa je i to ročište odgodila, a zatim se i proglasila nenadležnom.

Predmet je prebačen u Banju Luku, a zatim opet vraćen u Istočno Sarajevo.

"Nakon svih pravnih postupaka i žalbe Viši okružni sud u Banjoj Luci je konačno, nakon tri i po mjeseca poništio odluku", kazao nam je Zoran Bašić.

Galeb Internacional u vlasništvu Siniše Dodika

Firma Galeb Internacional je registrovana u Istočnom Sarajevu i u vlasništvu je porodice Siniše Dodika, nekadašnjeg zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Dodik je bio uhapšen u oktobru 2016. godine po nalogu Tužilaštva BiH zajedno s Radenkom Mirkovićem. Osumnjičeni su da su na lokalnim izborima u BiH počinili izbornu prevaru. Aktivnosti su se odnosile na nezakonitosti tokom izbornog procesa na području općine Istočna Ilidža. Dodik u svom vlasništvu ima i firmu Elektro Union.

Država BiH kao investitor (Ministarstvo pravde BiH) je pretrpjela najveću štetu zbog obustave radova, iako nije bila strana u postupku. Sudska odluka je poništena tek nakon tri mjeseca zastoja.

"Mi smo kao investitor pretrpjeli štetu zbog odluke suda. Kad je došla odluka suda, mi smo uputili žalbu i prijavu VSTV-u. Žalba je upućena Višem okružnom sudu u Banjoj Luci koji je poništio odluku suda u Istočnom Sarajevu te je prihvaćena žalba Ministarstva pravde", pojasnio nam je Zoran Bašić i dodao da je prije poništenja odluke Privredni sud u Istočnom Sarajevu donio odluku da izvođač radova OHL ŽS - Brno i OHL Madrid uplati depozit od 1,8 miliona KM na račun Suda dok se tužba ne riješi.

Ukoliko izvođač ne plati taj depozit, Sud je naložio državi BiH (Ministarstvu pravde BiH-Jedinici za izgradnju državnog zatvora) da uplati taj iznos iako nije strana u postupku. Taj iznos je 50 posto iznosa tužbe koju je kompanija Galeb tražila.

Kako saznajemo, kompanija Galeb je u tužbi navela da je OHL dobio posao na osnovu licenci Galeba te su također naveli da je OHL prihvatio ponudu Galeba da bi dobio posao, iako ne postoji nikakav ugovor između ove dvije kompanije. Tender je bio međunarodni i u tenderskoj dokumentaciji nisu tražene licence ni od glavnih ponuđača, niti od ponuđača u trenutku dostavljanja ponuda.

Izabrani ponuđač je tek kasnije morao dostaviti licencu.

U tenderskoj dokumentaciji Galeb je bio naveden kao podizvođač i vrijednost njihovih radova je bila 770.000 eura. U taj iznos su uključeni radovi, materijal i eventualni profit, a onda su tražili "naknadu štete" od 3,5 miliona KM.

Završetak radova na proljeće

Završetak radova je prolongiran do kraja maja 2017. godine, a s obzirom na to da su radovi prekinuti u najboljem dijelu godine za građevinske radove, sve je dodatno usporeno. Radovi se izvode na hladnoći i u lošim vremenskim uvjetima.

Podsjećamo, izgradnja državnog zatvora finansirana je kreditom Razvojne banke Vijeća Evrope u iznosu od 19,3 miliona eura. BiH je uložila 6,45 miliona eura, donacije EU iznose 9,15 miliona eura, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona eura, donacija Švedske je dva miliona eura, a Vlada SAD-a dala je 1,1 milion dolara za obuku zatvorskog osoblja.

Kompleks zatvora prostirat će se na površini od 24.000 metara kvadratnih, a ćelije bi trebalo da budu veličine devet metara kvadratnih plus kupatilo. U ovom zatvoru boravit će samo osuđenici muškarci.

Znatan dio sredstava bit će utrošen za najnovije visokosigurnosne sisteme, jer će u državnom zatvoru kaznu izdržavati najopasniji osuđenici i pritvorenici, ratni zločinci i drugi najteži prestupnici u svim oblicima kriminala.