|

Sudski poraz nakon odluke Vrhovnog suda republikanci pokušavaju pretvoriti u političku pobjedu

Sudski poraz nakon odluke Vrhovnog suda republikanci pokušavaju pretvoriti u političku pobjedu
0
F
FENA
1.7.2006. u 13:02
0
komentara
0

dijeljenja
Sudski poraz nakon odluke Vrhovnog suda republikanci pokušavaju pretvoriti u političku pobjedu
Republikanci će pokušati iskoristiti odluku Vrhovnog suda o tome da se pritvorenicima u Guantanamu ne može suditi pred posebnim vojnim sudovima, piše Washington Post od subote.
Kongresni zastupnici iz redova Republikanske stranke pokušavaju pravni poraz pretvoriti u političku bitku tako što su upozorili demokratske zastupnike da moraju podržati predsjednika Busha o pitanju pritvorenika u Guantanamu ili da bi mogli biti etiketirani kao da su popustljivi prema terorizmu.

Proglašavajući neustavnim vojne tribunale, za koje je predsjednik Bush želio da sude osobama za koje se sumnja da su pripadnici al-Qaide i drugih terorističkih grupacija, najviše sudsko tijelo u zemlji je pozvalo Kongres da uspostavi nova pravila i da to pitanje postavi na istaknuto mjesto pred javnošću četiri mjeseca prije kongresnih izbora.

I dok Bijela kuća i kongresnici pažljivo odmjeravaju sljedeće korake, čelništvo Republikanske stranke u Zastupničkom domu Kongresa je signaliziralo da je spremno ovosedmični razvoj događaja iskoristiti kao političko oružje – piše današnji Washingtn Post.

New York Times, također na naslovnici, donosi tekst o sedmorici navodnih terorista koji su uhapšeni prošle sedmice u Miamiju.

Njujorški list piše da je jučer na saveznom sudu prikazan tajno snimljeni video na kojem se vidi kako oni svečano recitiraju prisegu lojalnosti al-Qaidi, ponavljajući riječi koje im je dao jedan informant Središnjeg istražnog ureda FBI-ja. Video snimka nije pružila nikakav dokaz da je spomenuta sedmorka imala novca ili eksploziva da podmetne eksploziju u zgradu Sears Tower u Chicagu i saveznim zgradama u pet gradova, kako ih tereti optužnica, ili da imaju bilo kakve stvarne veze s al-Qaidom.

Odvjetnici nekih od optuženika u intervjuima kažu kako su njihovi klijenti vrlo malo znali o planovima vođe grupe da se izazove eksplozija u Sears Toweru.

Neki od njih – piše današnji New York Times - kritiziraju nove dokaze koje su tužitelji jučer predstavili kao znak da je vlada u velikoj mjeri zamijesila druge aspekte ovog slučaja i da je namamila optuženike da učine više negoli bi to sami učinili.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.