Operativnost na nivou
459

Sudska policija FBiH svoje zadatke uspješno izvršava i u vrijeme koronavirusa

Dž. P.
Foto: Sudska policija FBiH
Foto: Sudska policija FBiH
Službenici Sudske policije FBiH poslove i zadatke iz svoje nadležnosti izvršavaju i u najtežim okolnostima, pa je tako njena operativnost i u trenutnim okolnostima stanja nesreće, koje je usljed pandemije koronavirusa (COVID 19) proglašeno Odlukom Vlade FBiH, na potrebnom nivou.

"Poduzet je niz mjera kako ne bi došlo do širenja zaraze koronavirusom među službenicima Sudske policije, nositeljima pravosudnih funkcija, zaposlenicima pravosudnih institucija i drugih institucija sa kojima sarađujemo, kao i među drugim osobama sa kojima su službenici sudske policije prilikom obavljanja poslova u neposrednom kontaktu", naveli su.

Obavezno je korištenje zaštitnih maski, rukavica, dezinfekcijskih sredstava i druge opreme koja je od koristi da se prevenira i spriječi širenje zaraze koronavirusom. Iako pravosudne institucije rade u smanjenom kapacitetu, Sudska policija 24 sata dnevno provodi aktivnosti koje se odnose na održavanje potrebnog nivoa sigurnosti pravosudnih institucija i nositelja pravosudnih funkcija.

"Posebno izdvajamo napore službenika Sudske policije koji se ulažu prilikom izvršenja poslova vezanih za rad sa osobama lišenim slobode, te s osobama kojima je od strane nadležnih organa određena mjera izolacije ili samoizolacije tj. potencijalno zaraženim osobama od koronavirusa, u kojim slučajevima se koristi i posebna zaštitna oprema (zaštitne maske, rukavice, jednokratna zaštitna odijela, viziri ili naočale i sl.)", pojasnili su iz Sudske policije FBiH.

Najveći izazov u realizaciji ovih poslova predstavlja to što postupanje službenika Sudske policije sa osobama lišenim slobode, dovodi do nužnog neposrednog kontakta između službenika Sudske policije i osobe lišene slobode koja je zaražena ili potencijalno zaražena koronavirusom.

"Upravo zbog navedenog Sudska policija poduzima kontinuirane aktivnosti na osiguranju dovoljnih količina zaštitne opreme za svoje pripadnike, koja se koristi prilikom izvršenja ove vrste poslova i koja se stavlja i osobama lišenim slobode, a sve sa ciljem spriječavanja širenja zaraze. Stoga je u proteklom periodu ostvarena aktivna saradnja sa Federalnim štabom civilne zaštite, Federalnom upravom za inspekcijske poslove i Federalnom upravom policije koja je za rezultat imala donošenje određenih naredbi kojima se uređuju pitanja postupanja sa osoama lišenim slobode", saopćili su.

Kao i u mnogim teškim i izazovnim situacijama koje su u periodu postojanja i rada Sudske policije bile postavljene pred službenike sudske policije i na koje su odgovorili uspješno, vjerujemo da će odlučnim, odgovornim i profesionalnim pristupom svih službenika, Sudska policija i u ovim teškim uvjetima rada izazvanim pandemijom koronavirusa (COVID 19) odgovoriti na sve postavljene zadatke i istovremeno sačuvati kako svoje, tako i zdravlje svih drugih osoba sa kojima dolaze u kontakt, napomenili su.