{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenju Predragu Kujundžiću bez prisustva javnosti

F
27.8.2008. u 18:27
0
0
Suđenju Predragu Kujundžiću bez prisustva javnosti
0
Suđenju Predragu Kujundžiću bez prisustva javnosti
Na suđenju Predragu Kujundžiću, bez prisustva javnosti Tužilaštvo BiH saslušalo je zaštićenu svjedokinju 2, žrtvu silovanja.
Sudsko vijeće koje zasjeda na suđenju Predragu Kujundžiću prihvatilo je zahtjev Tužilaštva BiH da se bez prisustva javnosti sasluša zaštićena svjedokinja 2.

Predrag Kujundžić, bivši komandant paravojne jedinice “Predini vukovi”, u osam tačaka optužnice tereti se za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općine Doboj tokom 1992. i 1993. godine. Zaštićenu svjedokinju 2, prema navodima optužnice, Kujundžić je seksualno zlostavljao, te od juna do decembra 1992. godine držao u ropstvu, prijeteći da će joj ubiti majku i sestru.

Svjedokinji 2 je, kako se navodi u optužnici, ograničavao slobodu kretanja, silovao je i podvodio drugim vojnicima na liniji da je siluju.

Prema navodima optužnice, svjedokinja 2 je u to vrijeme bila maloljetna.

Na početku ročišta Sudsko vijeće je saopćilo da je optuženi podnio zahtjev za izuzeće Šabana Maksumića, predsjedavajućeg Vijeća, jer “sumnja u njegovu objektivnost u ovom predmetu” zbog činjenice da je tokom rata bio sudija Okružnog vojnog suda u Sarajevu, prenosi BIRN-Justice Report.

Sud BiH je odbacio ovaj zahtjev.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: