BiH
0

Suđenje Zemiru Kovačeviću: Saznanja o Sijekovcu svjedok dobio od Biljane Plavšić

FENA
Svjedok Državnog tužilaštva na suđenju Zemiru Kovačeviću ispričao je da je 28. marta 1992. godine od Biljane Plavšić saznao da je u mjestu Sijekovac (općina Bosanski Brod) došlo do incidenta u kojem je stradalo više osoba.

Svjedočeći putem videolinka iz Županijskog suda u Osijeku, Josip Bilić je rekao da je sredinom marta 1992. godine ranjen na području Bosanskog Broda, ali da je 28. tog mjeseca izašao iz bolnice kako bi prisustvovao sastanku s tadašnjom članicom Predsjedništva Republike BiH Biljanom Plavšić o incidentu u Sijekovcu.

"Čuo sam da su bile dvije struje u Sijekovcu, jedni su bili umjereni, a drugi ekstremi. To su bile porodice Zečević i Milošević. Kako sam čuo, došlo je do incidenta među tim ljudima i onda je Hrvatska vojska intervenisala. Kako su meni rekli, bilo je žrtava na obje strane", kazao je Bilić.

Zemir Kovačević je optužen da je, kao pripadnik Interventnog voda Prve bosanskobrodske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sa neidentifikovanim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i Hrvatske vojske (HV) 26. marta 1992. godine počinio zločine nad srpskim civilima u selu Sijekovac.

U optužnici se navodi da je Kovačević učestvovao u napadu na Sijekovac, gdje je, zajedno sa ostalima, iz kuća u dvorište izveo 15 odraslih osoba i četvoro djece srpske nacionalnosti, od kojih su neki pobijeni.

Haški tribunal je 2003. osudio Biljanu Plavšić na 11 godina zatvora zbog učešća u zločinima nad Bošnjacima i Hrvatima širom BiH. Bilić, koji je 30. marta 1992. godine, po izlasku iz bolnice, imenovan za komandanta odbrane grada Bosanskog Broda, rekao je da poznaje Zemira Kovačevića kao “zapovjednika čete ‘Sijekovac’” pri Prvoj bosanskobrodskoj brigadi, koja je, po svjedoku, bila “samostalna postrojba”.

Na pitanje da li je Kovačević bio član Interventnog voda, svjedok Bilić je odgovorio da mu to nije poznato, te dodao da je Interventni vod oformljen tek u aprilu 1992. godine, nakon formiranja HVO-a u Bosanskom Brodu.

Tužiteljica Dika Omerović je Biliću prezentovala iskaz koji je dao prošle godine, tokom istrage, a u kojem je izjavio da je Zemir Kovačević bio pripadnik Prvog interventnog voda, ali je svjedok to negirao kazavši da su tokom istrage njegove riječi “izvlačene iz konteksta”.

"Interventni vod je formiran samo nakon uspostavljanja HVO-a, a Prva bosanskobrodska brigada nije ni imala taj vod. Postojala je četa ‘Sijekovac’, čiji je komandant bio Kovačević. On je tu postavljen jer ga je preporučila Mjesna zajednica kao hrabrog, moralnog čovjeka", rekao je Bilić.

Suđenje Kovačeviću bit će nastavljeno 10. jula ove godine, prenosi BIRN - Justice report.