Optužba za genocid
0

Suđenje Željku Ivanoviću počinje 27. augusta

FENA
Sudski proces protiv Željka Ivanovića, optuženog za genocid, počet će u četvrtak, 27. augusta, odlučeno je danas u Sudu BiH u Sarajevu, javio je BIRN.

Odbrana i Tužilaštvo spremni su za početak suđenja.

Prema optužnici, Željko Ivanović, bivši pripadnik Drugog odreda specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), 13. jula 1995. godine je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu “s ciljem istrebljenja grupe Bošnjaka” i to tako što je učestvovao u zarobljavanju više hiljada muškaraca koji su pokušali pobjeći iz zaštićene zone Srebrenica.

Prema navodima optužnice, Ivanović je učestvovao u sprovođenju u Zemljoradničku zadrugu Kravica u opštini Bratunac više od 1.000 Bošnjaka koji su u večernjim satima strijeljani.

Tužilaštvo je najavilo da će tokom dokaznog postupka saslušati 25 svjedoka od kojih će tri biti zaštićena.

Ivanović je u pritvoru od početka marta ove godine nakon što je prema međunarodnoj potjernici uhapšen u okolini opštine Pale.

Tužilaštvo je ocijenilo da mu treba odrediti pritvor tokom cijelog glavnog pretresa “zbog mogućnosti uticaja na svjedoke i zaštite javnog reda i mira koji bi mogao biti narušen ako bi Ivanović bio pušten na slobodu”.

Pred Sudom BiH je za učešće u genocidu u Srebrenici izrečena prvostepena presuda sedmorici bivših pripadnika policije Republike Srpske.

Na po 42 godine zatvora osuđeni su Milenko Trifunović, Aleksandar Radovanović i Brano Džinić, na 40 godina Miloš Stupar, Slobodan Jakovljević i Branislav Medan, dok je Petru Mitroviću izrečena kazna 38 godina zatvora.