BiH
0

Suđenje zatvoreno za javnost

BIRN Justice Report
Zbog posebnih mjera zaštite za svjedoka Tužilaštva, nastavak suđenja Zdravku Mihaljeviću Pijuku zatvoren je za javnost. Kako je Sudsko vijeće obrazložilo, odluka o zatvaranju ovog ročišta za javnost donesena je na zahtjev Tužilaštva, kako bi se zaštitio identitet svjedoka.

Zdravko Mihaljević, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, optužen je za zločine protiv civila počinjene u toku 1993. godine na području općine Kiseljak.

Kako je obrazloženo, optuženi ni ovaj put nije došao na suđenje zbog štrajka glađu. Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća, rekao je da je Sud naložio da Sudska policija privede Mihaljevića ako odbije dolazak, ali je obaviješten da to nije bilo moguće zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Mihaljević se pridružio grupi optuženih i osumnjičenih koji se nalaze u pritvoru i koji od 10. septembra ove godine putem štrajka glađu traže da Odjel za ratne zločine primjenjuje Krivični zakon SFRJ umjesto Krivičnog zakona BiH, koji propisuje znatno strožije kazne.

Dušan Tomić, advokat optuženog, saopćio je da se njegov branjenik osjeća jako loše te je od Suda tražio da ga upute na bolničko liječenje. Sud će naknadno donijeti odluku.