BiH
0

Suđenje za zločine u Prozoru: Svjedoci prepoznali optuženog Marića

FENA
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Prozoru, svjedoci Tužilaštva BiH su prepoznali optuženog Nikolu Marića u sudnici kao osobu koja ih je tukla i maltretirala.

Svjedok Hamdo Bevab je kazao da je s porodicom živio u selu Gorica (općina Prozor), te da je u oktobru 1992. Prozor pao pod vlast Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

  • Jednog dana sam rezao meso kada je na vrata pokucao Nikola Marić- Nidžo. Kasnije su ga zvali Kobra. Odvezao me u MUP na ispitivanje - rekao je svjedok Bevab.

On je dodao da je s ostalim pritvorenim Bošnjacima iz MUP-a i Vatrogasnog doma bio sedam dana na prinudnim radovima, nakon čega je vraćen kući, gdje je živio “u strahu” do aprila 1993. godine. Tada su ga, kako je ispričao, uhapsili vojnici HVO-a i odveli u Vatrogasni dom, gdje ga je oko sat i po tukao Nikola Marić sa još jednim vojnikom.

  • Padao sam u nesvijest. Slomili su mi šest rebara i ključnu kost - prisjetio se Bevab, koji je tokom svjedočenja bio vidno uznemiren i uplakan.

On je kazao da je nakon tri dana pušten kući, a u augustu 1993. Nikola Marić ga je uhapsio kada je iz šume došao kući sa sinom da se presvuče.

  • Počeo me tući kundakom, svukuda. Tu su bili i Jozo Meštrović i Vlado Brizar, koji nisu ništa poduzimali. Palio je cigarete i gasio ih na meni – po licu, po vratu, na čelu - naveo je svjedok i dodao kako ga je sve vrijeme Marić vrijeđao, tražeći oružje koje on nije imao. Najgori trenutak, kako je opisao Bevab, bio je kada je iz susjedne kuće Marić izveo njegovog petnaestogodišnjeg sina Almira, kojeg je pretukao.
  • Moja punica Munta Čorbadžić, koja je bila invalid, pitala ga je zašto nas tuče, a on je udario i nju nogom tako da je pala -prisjetio se svjedok, dodavši da ga je skupa sa sinom i Mujom Bečirovićem, Marić odvezao u selo Lug, gdje ih je nastavio maltretirati. On je rekao da je Marić igrao ruski rulet sa njima, te da mu je spržio obraz metkom.

  • Čupao mi je nokte kombinirkama i stiskao prste. Muji je zabijao bajonet u stopala. Sve vrijeme je moj sin bio tu, a onda ga je izveo u drugu prostoriju. Mislio sam da ga nikad više neću vidjeti - kazao je svjedok plačući.

Bevab je prebačen u Vatrogasni dom, a potom i u Srednjoškolski centar, gdje je, prema njegovoj procjeni, bilo zatvoreno oko 500 Bošnjaka.

  • Vidio sam na platformi Nikolu Marića kako proziva ljude: "Ahmet, Bajro..." Šestorica njih. Odvezao ih je tamićem -kazao je svjedok i dodao kako se tim ljudima od tada gubi svaki trag.

Nikola Marić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je po 25 tačaka optužnice da je od novembra 1992. do oktobra 1993. vršio progon učestvujući u ubistvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima. Marića, između ostalog, Tužilaštvo BiH tereti za zlostavljanje Hamde Bevaba i njegovog sina, te Muje Bečirovića, kao i nestanak šest osoba iz Srednjoškolskog centra u Prozoru.

Svjedok Almir Bevab prepoznao je optuženog Marića u sudnici i kazao da ga je 1993. on tukao.

  • Ja sam tada imao 15, a sada imam 37 godina. Svaki dan je ovaj čovjek u mojoj glavi - kazao je svjedok i dodao da je za vrijeme dok je njegov otac zlostavljan s Mujom Bečirovićem u kući na Lugu, tu bio i dvogodišnji sin Marića, kao i njegova supruga.

Suđenje se nastavlja 3. jula, javlja BIRN -Justice Report.