|

Suđenje za zločine u Prijedoru: Svedokinja izjavila da su joj oca ubile komšije Srbi

Suđenje za zločine u Prijedoru: Svedokinja izjavila da su joj oca ubile komšije Srbi
5
F
FENA
28.1.2015. u 19:58
122
komentara
5

dijeljenja
Suđenje za zločine u Prijedoru: Svedokinja izjavila da su joj oca ubile komšije Srbi
Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, svjedokinja Tužilaštva BiH kazala je da je za ubistvo oca saznala od majke, koja joj je tokom zatočenja u Trnopolju rekla da su joj oca ubile komšije Srbi.
Edina Kavaz ispričala je da je početkom juna 1992. počeo napad na Kozarac i okolna sela, te da se s porodicom skrivala par dana u potoku. Kako je navela, bila je pred porođajem, pa se, u dogovoru s porodicom, obukla u bijelo i predala.

"Izašla sam na prvu cestu, na kojoj je naišao tenkista. Odveli su me u Trnopolje, odakle me vojska odvodi u bolnicu u Prijedor da se porodim. Odatle me ponovo vraćaju u Trnopolje, samo ovog puta s bebom", objasnila je svjedokinja.

U Trnopolju, kako je dodala, zatekla je sve članove porodice, osim oca.

"Niko od mojih nije znao šta je s ocem. Meni su ispričali da su se tokom napada na sela oko Kozarca svi moji razbježali, te da nakon toga oca niko nije vidio", prisjetila se svjedokinja.

Objasnila je da je za sudbinu oca čula od majke, koja je kasnije saznala da je otac pronađen mrtav s još pet komšija.

"Majka mi je rekla da je čula da su ga ubile naše prve komšije iz sela. Ja u to nisam vjerovala", kazala je Kavaz.

Po optužnici, Mitar Vlasenko, Rade Vlasenko i Drago Končar su 4. juna 1992. godine tokom pretresa u Kozarcu pronašli grupu od osam civila koja se krila u jednoj kući, a zatim ih ubili.

Na pitanje tužioca da li su spominjana neka imena, svjedokinja je odgovorila da je čula za Mitra i Radeta Vlasenka, kao i Dragu, koga se sjeća iz djetinjstva.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedokinja je objasnila da joj majka nikada nije rekla ko su komšije koje su ubile oca, ali da su za imena prvi put čuli od komšija Talića, čiji je sin takođe ubijen.

"Oni su spominjali da su vidjeli da je pucano iz kuće Mitra i Radeta Vlasenka, pa je to bila pretpostavka, ali ja to nisam vidjela", kazala je svjedokinja Kavaz i dodala da je porodicu Mitra i Radeta Vlasenka, kao i Dragu Končara, poznavala iz djetinjstva.

Ona je navela da je iz Trnopolja izašla krajem juna 1992., a da je 1998. pronašla tijelo oca, koji je zajedno s ubijenim komšijama pronađen u bunaru ispred stare kuće.

Naredno ročište, kada će iskaz dati još jedan svjedok Tužilaštva, zakazano je za srijedu, 4. februar, javlja BIRN - Justice Report.
Prijavi grešku


Komentari (122)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...