Novi obrat
0

Suđenje za ubistvo Vedrana Puljića: Bh. vještaci odbacili mišljenje hrvatskog stručnjaka

Klix.ba
U potpunosti odbacujemo mišljenje vještaka Vojina Maštruka da je metodom forenzične 3D rekonstrukcije utvrđeno da hitac koji je pogodio glavu preminulog Vedrana Puljića najvjerovatnije nije ispaljen s pozicije optuženog Olivera Knezovića. Odbacujemo i mišljenje da je Puljić najvjerovatnije pogođen s pozicije parkirališta pumpe Ine, stoji, među ostalim, u očitovanju vještaka iz BiH Brune Franjića, stalnog sudskog vještaka za balistiku i mehanoskopiju, i njegovog kolege Alije Kotarevića, koje su poslali Mlađanu Prvanu, sudiji Županijskog suda u Splitu, koji vodi predmet u kojem je Knezović optužen za ubistvo Vedrana Puljića i pokušaj ubistva još šest navijača FK Sarajevo, piše Slobodna dalmacija.

Sporni fragmenti zrna

Maštrukovo vještačenje praktično je oslobodilo krivice Knezovića, a u njemu je i poprilično omalovažen rad bh. vještaka. No, zanimljivo je da je njihovo vještačenje bilo dio spisa kad je BiH predmet ustupila Hrvatskoj, a ono je bilo i jedan od osnova optužnice koju je podiglo ŽDO u Zagrebu prije nego je predmet prebačen u Split.

Sada mišljenje vještaka iz BiH nema pravnu težinu jer su oni "strani" vještaci. Ipak, sudija Mlađan Prvan odlučio je zatražiti i njihovo očitovanje koje su oni obrazložili vrlo detaljno na 35 stranica.

"Detaljnim pregledom i analizom Maštrukovog vještačenja očigledno je da se on u svojoj analizi više bavio elaboriranjem grešaka, nego što je pokušao na stručan i objektivan način odgovoriti na pojedina pitanja u vezi s događajem, a naročito u vezi s međusobnim položajima optuženog Knezovića i pokojnog Puljića, kao i drugih oštećenih osoba. Tendencioznim prikazivanjem, ponavljanjem i krivim prezentiranjem određenih činjenica koje su išle u prilog njegovom konačnom zaključku, on je obmanuo sud", naveli su bh. vještaci u svom očitovanju.

Među ostalim, ističu da, kako je to u vještačenju zaključio Maštruko, nikad nisu zaključili da su dva fragmenta zrna izuzeta iz glave preminulog Puljića ispaljena iz pištolja policajca Dragana Vujevića.

Podsjetimo, Knezovića, penzionisanog časnika i bivšeg pripadnika Kažnjeničke bojne HVO-a, tereti se da je 4. oktobra 2009. godine, oko 15:25, ispred stadiona Pecara u Širokom Brijegu, tokom sukoba navijača Širokog Brijega (Škripara) i Hordi zla, navijača Sarajeva, policajcu Draganu Vujeviću, koji je radio na osiguranju, iz korica istrgnuo službeni pištolj Glock 19, izašao na cestu te u smjeru sarajevskih navijača ispalio deset hitaca.

Prema optužnici, jedan je pogodio Puljića u glavu i ubio ga, a još šest navijača je ranjeno. Knezović je nakon ovog događaja pobjegao iz BiH i nastanio se u Zagrebu, a suđenje mu je na splitskom sudu počelo u martu prošle godine.

Trčanje ili hodanje

"Konstatacija Maštruka da je forenzičnom analizom fotografija koje je snimio anonimni fotograf utvrđeno da je neposredno prije smrtonosnog hica pokojni Puljić počeo trčati s grupom navijača prema Knezoviću i grupi ljudi u njegovoj blizini, u potpunosti je neprihvatljiva jer se iz fotografija vidi stav tijela preminulog Puljića, a to nije stav osobe koja trči, nego koja hoda, čime Maštruko još jednom krivo prezentira materijalne tragove i obmanjuje sud. Također, preminuli nije išao sučelice prema Knezoviću, već u sasvim drugom pravcu", oštro su se na hrvatskog kolegu obrušili vještaci susjedne države.