BiH
46

Suđenje za kriminal u "Unsko-sanskim šumama": Neka tajna veza "koverte" i "balvana"

Piše: M. Ć.
Dževad Muslimović
Dževad Muslimović
Pred Kantonalnim sudom u Bihaću danas je započeo glavni pretres protiv Đevada Muslimovića, bivšeg direktora Unsko-sanskih šuma, kojeg Kantonalno tužilaštvo, zajedno sa još pet osoba, tereti za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa nizom koruptivnih krivičnih djela, kao što su primanje i davanje mita te zloupotreba položaja i ovlasti.

Glavni pretres protiv bivšeg direktora Unsko-sanskih šuma i nesuđenog premijera USK Đevada Muslimovića i još pet osoba započeo je danas pred Kantonalnim sudom u Bihaću.

Tužilaštvo USK najavilo je da će kroz saslušanje 40 svjedoka optužbe potvrditi sve navode jedne od najopsežnijih optužnica za organizovani kriminal koje su do sada podigli, i to protiv Đevada Muslimovića, Fadila Šehića, Sabahudina Solakovića, Enesa Karića, Fadila Sirića i Rasima Mehmedovića, odgovornih lica ŠPD Unsko-sanske šume.

Prema ranijim navodima optužnice, Muslimoviću i ostalima stavlja se na teret da su u periodu od 2006. do sredine 2014. godine na području USK-a, prvenstveno na području općine Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa i Sanski Most, iskorištavali svoje službene položaje.

"Prvooptuženi Đevad Muslimović, kao direktor preduzeća i šef grupe za organizirani kriminal i drugooptuženi Fadil Šehić, kao izvršni direktor za šumarstvo, skupa sa ostalima optuženima na pozicijama upravnika i predsjednika Komisije za javne nabavke, zajedno su činili organiziranu kriminalnu grupu, na način da su po razrađenom zajedničkom planu, u kojem je svako od optuženih imao svoju jasno određenu ulogu, koristeći dominanti položaj koji je imala ŠPD Unsko-sanske šume na tržištu drveta i drvenih sortimenata, od više privrednih društva koja se bave sječom drveta primali novac i druge darove, pri čemu su sebi pribavili korist u iznosu od 540.100,00 KM i zahtijevali još dodatnih 76.500,00 KM", navodi se u optužnici.

Kriminalna i udružena aktivnost optuženih, prema Tužilaštvu, odvijala se kroz procedure javnih nabavki i dodjele ugovora osnovom kojih su od pravnih i fizičkih lica koja se bave sječom šume zahtijevali i primali novac i druge stvari ili usluge.

Prvooptuženi Muslimović i ostali već ranije su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Podsjećamo, nakon što je u jeku februarskih protesta 2014. godine Hamdija Lipovača, tadašnji premijer Vlade USK, pod pritiskom javnosti stavio mandat na raspolaganje Skupštini USK, Đevad Muslimović je bio kandidat za mandatara Vlade USK ispred SDA. Nakon neuspješnog pokušaja sastavljanja Vlade, SDA je odustala od svog prijedloga.

Muslimović je uhapšen u junu 2014. godine u akciji SIPA-e i MUP-a USK kodnog naziva "Koverta".