Sud BiH
0

Suđenje Vukoviću i Tomiću za srebrenički genocid

FENA
Bivši komandant posebnih jedinica policije Zvornik Danilo Zoljić govorio je danas pred Sudom BiH o aktivnostima Drugog odreda Specijalne policije Šekovići u Srebrenici u julu 1995. godine.

Na suđenju za genocid, Tužilaštvo BiH je saslušalo Danila Zoljića, koji tvrdi da su Prva četa Specijalne policije Zvornik i Drugi odred Specijalne policije Šekovići od 10. jula 1995. godine "imali aktivnosti na području Srebrenice".

Zoljić je iskaz dao na suđenju Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, bivšim pripadnicima Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića koji se terete za učešće u sprovođenju kolone od oko 1.000 zarobljenih Bošnjaka iz mjesta Sandići u skladište Zemljoradničke zadruge Kravica, gdje su ubijani "iz automatskog naoružanja i bacanjem bombi".

Prema iskazu svjedoka, jedinice specijalne policije iz Zvornika i Šekovića, po nalogu ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS), stavile su se 12. jula 1995. godine pod "komandu taktičke grupe kojom je rukovodio Ljubiša Borovčanin".

Ljubiši Borovčaninu, bivšem komandantu združenih snaga jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, trenutno se pred Haškim tribunalom sudi za genocid u Srebrenici.

  • Tog dana, 12. jula, odlučio sam otići na taj teren da obiđem jedinice. Zatekao sam ih kod Žutog mosta u blizini Potočara. Borovčanin me je obavijestio da je zadatak jedinica da se napravi pretres sela i pregled objekata kako bi se vidjelo da li ima nekih civila ili naoružanih grupa koje bi napravile incident. Zadržao sam se dok snage nisu izašle na kotu i vidio sam da nije bilo problema, kazao je Zoljić.

U optužnici se navodi da su Vuković i Tomić, dana 12. jula 1995. godine, učestvovali u pretresu bošnjačkih sela u okolini Potočara, "s ciljem njihovog istjerivanja i protjerivanja na područja pod kontrolom Armije RBiH".

Prema iskazu svjedoka Zoljića, nakon okončanja pretresa jedinice su raspoređene na putnu komunikaciju u blizini mjesta Sandići, zbog bojazni da bi "kolona vojnika Armije BiH iz Srebrenice mogla pokušati proboj preko tog putnog predjela".

  • Idućeg jutra (13. jula 1995. godine), saopšteno mi je da je tokom noći došlo do stradanja jednog od naših policajaca i ranjavanja trojice, pa sam otišao do Sandića kako bih pregledao stanje jedinica. Po dolasku sam vidio veliku grupu Bošnjaka koji su se predali na livadi, a još ih je i dolazilo. Saznao sam da je tokom noći bilo borbi, dodao je Zoljić.

Svjedok je u sudnici kazao da smatra da je na livadi bilo između 100 i 150 Bošnjaka, a pripadnika policije "najviše 60", te da je među policajcima vladao "strah i nemir".

  • Nakon toga sam otišao i kontaktirao načelnika Vasića te ga zamolio da kontaktira civilne ili vojne vlasti kako bi neko preuzeo te zarobljenike. Te večeri sam čuo da je prilikom sprovođenja grupe jedan policajac stradao, a pokojni komandir šekovićke policije Čuturić ranjen, kazao je Zoljić i dodao da je o stradanju Bošnjaka čuo tek prije par godina.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. mart, javio je danas BIRN-Justice Report.