Sud BiH
0

Suđenje Stojanu Perkoviću počinje 26. juna

FENA
Na statusnoj konferenciji u Sudu BiH održanoj prije početka suđenja Stojanu Perkoviću, optuženom za zločine počinjene na području Rogatice u toku 1992. godine, branilac Radivoje Lazarević zatražio je od Suda da uradi što može kako bi zaustavilo stalno uznemiravanje kojem su izloženi on i njegov klijent, javio je danas BIRN - Justice Report.

Prema Lazarevićevim riječima, čovjek koji je na saslušanju održanom 21. maja prišao optuženom vrijeđajući ga i prijeteći mu stalno zove Lazarevićev ured.

Lazarević vjeruje kako je čovjek, koji se na sudu predstavio prezimenom Lesić, "vjerovatno pijan kada telefonira", te karakteriše njegovo ponašanje kao "neprijateljsko".

Navodno je Lesić rekao Lazareviću kako je njegov brat ubijen na području Rogatice, te vjeruje kako je Perković odgovoran za to.

Tražio je od Lazarevića da mu pomogne pronaći posmrtne ostatke njegovog brata.

Lazarević je kazao kako je čovjeku objasnio da on ne posjeduje nikakve korisne informacije, te ga ljubazno zamolio da prestane zvati.

Međutim, pozivi su se nastavili, tvrdi branilac.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Mira Smajlović odgovorila je obećanjem da će se Vijeće pobrinuti da se poštuje red tokom daljeg sudskog postupka, ali je ukazala da nije sigurna da ono što se dešava van sudskog procesa spada u nadležnost Suda.

Perković, bivši komandir Voda pri Vojsci Republike Srpske, VRS, u selu Lađevine, optužen je za "podsticanje i pomaganje" ubistava, nestanaka i silovanja nesrpskog civilnog stanovništva iz općine Rogatica.

Optužnica navodi kako je, u periodu od juna do kraja 1992., Perković učestvovao, "zajedno sa njemu podređenim vojnicima VRS-a", u odvođenju bošnjačkih civila u nepoznatom pravcu.

Civilima se od tada gubi svaki trag.

Između ostalog Perković se tereti za prisiljavanje jedne osobe na seksualne odnose, pri čemu je upotrebljavao "prisilu i prijetnje".

Optužen je i da je predvodio pješadijski napad na bošnjačke kuće, "pri čemu je nekoliko osoba ubijeno, a veliki broj kuća je opljačkan i zapaljen".

Kako bi dokazala navode iz optužnice tužiteljica Božidarka Dodik je najavila kako namjerava pozvati 39 svjedoka, čije bi ispitivanje trebalo trajati između 23 i 25 punih dana.

Branitelj Radivoje Lazarević zatražio je imenovanje pomoćnog branitelja, koji bi mu pomagao pri radu sa velikim brojem svjedoka i optužbi.

Sudsko vijeće će odluku o ovom donijeti naknadno.

Suđenje će početi 26. juna, čitanjem optužnice i predstavljanjem uvodnih riječi.