{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Sariću: Prikazani videosnimci o dešavanjima u Srebrenici u julu 1995.

F
26.5.2014. u 18:18
0
31
Suđenje Sariću: Prikazani videosnimci o dešavanjima u Srebrenici u julu 1995.
0
Suđenje Sariću: Prikazani videosnimci o dešavanjima u Srebrenici u julu 1995.
U nastavku suđenja Goranu Sariću, optuženom za genocid počinjen u Srebrenici, Tužilaštvo BiH prikazalo je videosnimke o dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine.
Na kompilaciji videosnimaka koja prikazuje događaje od 10. do 13. jula 1995. u Srebrenici, vidi se kako stanovništvo ide u bazu Ujedinjenih nacija (UN) u Potočarima. Snimak prikazuje i ulazak pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) i Ratka Mladića, tadašnjeg komandanta VRS-a, u Srebrenicu.

Mladiću se trenutno sudi u Haagu zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina počinjenih u BiH.

"Evo nas 11. jula 1995. u srpskoj Srebrenici. Uoči još jednog velikog praznika srpskoga, poklanjamo srpskome narodu ovaj grad. I napokon, došao je trenutak da se, poslije bune protiv dahija, Turcima osvetimo na ovom prostoru", rekao je Mladić tada pred kamerom.

Video prikazuje i kolonu srebreničkih muškaraca kako idu kroz šumu, te sastanak Mladića s predstavnicima UNPROFOR-a, civilne vlasti u Srebrenici. Predstavnik UNPROFOR-a saopćio je tada kako se u njihovoj bazi nalazi između 15 i 20 hiljada izbjeglica, koje nemaju dovoljno hrane, vode i lijekova.

Mladić je civilnom stanovništvu garantovao sigurnost, tražeći da naoružani muškarci predaju svoje oružje.

-Svima koji polože oružje garantujem život. Imate moju riječ kao čovjeka i generala da ću iskoristiti svoj uticaj da pomognem nedužnom muslimanskom stanovništvu. (...) Treba da dobijem jasan stav od vaših predstavnika, da li želite da opstanete ili nestanete - govori Mladić na snimku.

Na snimcima je prikazan i odlazak konvoja sa ženama i djecom iz Potočara, te predaja zarobljenih muškaraca iz šume. U jednom trenutku na snimku se vide i leševi ispred Zemljoradničke zadruge u Kravici.

Videosnimak je pušten na suđenju Sariću koji je optužen da je, kao komandant Specijalne brigade policije, izdao naredbu pripadnicima policije da osiguravaju putnu komunikaciju Bratunac - Konjević-Polje, te vrše zarobljavanje više hiljada Srebreničana koji su šumom pokušavali doći na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

U optužnici stoji da su pripadnici Specijalne brigade policije zatim učestvovali u sprovođenju više stotina zarobljenika u Zemljoradničku zadrugu u Kravici, gdje su ih ubili.

Suđenje se nastavlja 16. juna, javlja BIRN Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: