{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Samiru Bejtiću optuženom za ratni zločin

F
9.6.2008. u 13:42
0
0
Suđenje Samiru Bejtiću optuženom za ratni zločin
0
Suđenje Samiru Bejtiću optuženom za ratni zločin
Nakon okončanja dokaznog postupka u ponovljenom suđenju Samiru Bejtiću, optuženom za ratni zločin protiv civila u ponedjeljak je u Kantonalnom sudu Sarajevo završnim riječima strana u postupku (optužbe i odbrane) trebao biti okončan ovaj sudski postupak.
Međutim, umjesto izlaganja završnih riječi optužba se izjasnila da ostaje pri završnim riječima od 6. jula 2006. godine datim uoči izricanja prvostepene presude koju je Vrhovni sud u međuvremenu ukinuo i predmet uputio na ponovno suđenje.

Izuzetak u tom pogledu su tužbeni navodi koji su se odnosili na pomaganje u ubistvu bračnog para Marine i Radoslava Komljenca (tačka 4. optužnice), a kojih je optužbi Bejtić pravomoćno oslobođen.

Prema optužnici Kantonalnog tužiteljstva Bejtić se tereti da je u svojstvu pripadnika 10. brdske brigade Armije RBiH, kojom je komandovao Mušan Topalović Caco, zajedno s još tri osobe sudjelovao u ubistvima civila na lokalitetu Kazani.

Preciziranom optužnicom (tačke 1. i 2.) Bejtić se tereti za ubistvo saboraca Ergina Nikolića i Duška Jovanovića i za ubistvo Zorana Vučurevića, što se kvalificira kao ratni zločin protiv civila.

Prema tačkama 3. i 5. optužnice Bejtić se tereti za pomaganje u ubistvu Predraga Šalipura, Branislava Radosavljevića i Božidara Šljivića.

S obzirom na, kako je kazao, neočekivan postupak optužbe koja je ostala pri ranijim završnim riječima, izuzev oslobađajućeg dijela presude, branitelj optuženog, advokat Fahrija Karkin je, shodno zakonskim odredbama (ZKP), zatražio da mu se izlaganje završnih riječi odgodi.

Stoga je Sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Jasenko Ružić, uvažavajući Karkinov prijedlog, odlučilo da se izlaganje završnih riječi odbrane odgodi za 24. juni za kada je zakazano novo ročište u ovom predmetu.

Za zločine počinjene na Kazanima dosad je sudski procesuirano više pripadnika 10. brdske brigade te izrečeno 16 presuda od čega 14 pravomoćnih.

Bejtić je prvostepenom presudom od 13. jula 2006. bio osuđen na 14 godina i šest mjeseci zatvora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: