{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Ramizu Delaliću nastavljeno reproduciranjem audiozapisa s proteklih ročišta

F
21.3.2007. u 13:54
0
0
Suđenje Ramizu Delaliću nastavljeno reproduciranjem audiozapisa s proteklih ročišta
0
Suđenje Ramizu Delaliću nastavljeno reproduciranjem audiozapisa s proteklih ročišta
Suđenje Ramizu Delaliću Ćeli, optuženom za ubistvo Nikole Gardovića 1992. nastavljeno je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo reproduciranjem zapisnika s pretresa održanog 14. novembra 2006. godine na kojem su saslušani svjedoci optužbe Radenko Mirović i Edin Gagula.
Na prošlom ročištu održanom 13. marta došlo je do izmjene u sastavu Sudskog vijeća, pa je suđenje u ovom predmetu počelo iznova putem reproduciranja zapisnika (audiozapisa), sačinjenih tokom proteklih ročišta, a pohranjenih na CD-u.

Iskaz Radenka Mirovića, zeta Nikole Gardovića, koji je 1. marta 1992. bio u svadbenoj povorci porodica Gardović i Tambur, odnosilo se na dinamiku dešavanja u vezi s "kritičnim događajem".

Svjedok je naveo kako su svatovi, nakon parkiranja vozila iza Vijećnice, trebali da se upute ka Staroj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji (u Dom sv. Tekle), a što je uslijedilo nakon vjerskog obreda - crkvenog vjenčanja u Crkvi sv. Preobraženja u Pofalićima.

Podsjetio je kako je u momentu polaska s parkinga ka Staroj pravoslavnoj crkvi čuo dva ili tri pucnja krećući se u tom pravcu, "ali ga je u tome spriječio nepoznati mladić uperivši pištolj u njega i pritjeravši ga uza zid".

Prema iskazu, nakon primjedbe njegovog punca da ne kvari veselje mladić je pucao u pravcu njegovih (svjedokovih) nogu, ranivši ga u predjelu skočnog zgloba desne noge i udaljivši se s mjesta događaja. Svjedokov punac (Nikola Gardović) krenuo je za njim (napadačem) zamahnuvši ploskom (čuturicom) da ga udari, ali je tada druga njemu nepoznata osoba pucala u Gardovića.

S obzirom na dinamiku dešavanja, svjedok nije mogao precizirati kako je ta osoba izgledala, osim što je u ruci imala pištolj čija se cijev mogla vidjeti (zatvarač u zadnjem položaju), dok je za osobu koja je njega (svjedoka) ranila naveo kako se radi o muškarcu nižeg rasta, okruglog lica i kestenjaste kose.

Svjedok Edin Gagula, bivši pripadnik Policijske stanice Stari Grad, sada uposlenik SIPA-e, bio je angažiran na osiguranju mjesta događaja nakon ubistva Gardovića, gdje se zadržao svega 20-ak minuta.

Ovaj svjedok je ustvrdio kako mu drugi detalji u vezi s ovim slučajem nisu poznati, nakon čega mu je tužitelj Enes Kamenica predočio raniji iskaz dat kod istražnog sudije, a u vezi s izjavom u tadašnjem CSB-u u kojoj se spominje nekoliko privedenih osoba.

Branitelj optuženog, advokat Fahrija Karkin, prigovorio je na postupak tužitelja, uz opasku kako se radi o pokušaju ulaganja dokaza koji nije predviđen u optužnici.

Sud je ocijenilo kako se u ovoj fazi postupka osporeni dokaz ne može uložiti, te, istovremeno, kako Tužiteljstvo zadržava pravo na eventualnu dopunu dokaznog postupka.

Optužnica Delalića tereti da je sudjelovao u presretanju svatova porodica Gardović i Tambur na lokalitetu Baščaršije 1. marta 1992. godine, te da je u metežu koji je onda nastao pucao iz pištolja u pravcu Nikole Gardovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: