Sud BiH
26

Suđenje Radončiću i ostalim: Naredba za vještačenje telefona Azre Sarić proglašena nezakonitom

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U nastavku suđenja Fahrudinu Radončiću i ostalim Sudsko vijeće Suda BiH proglasilo je nezakonitom naredbu Tužilaštva BiH za vještačenje telefona svjedokinje Azre Sarić od 25. decembra 2015. godine, kao i dopunu tog vještačenja četiri dana kasnije te izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o vještačenju iz januara 2016. i svjedočenje Irhada Kosa o ovom vještačenju.

Predsjedavajuća Vijeća Hasija Mašović kazala je da se Tužilaštvu BiH zabranjuje izvođenje ovih dokaza. Prema njenim riječima, Sarić je dostavila Zahtjev za zaštitu privadnosti koji se odnosi na svjedočenje Kosa o komunikacijama za koje je svjedokinja dala odobrenje. U podnesku Tužilaštva BiH navodi se da je Sarić odobrenje za komunikaciju dala za optužene Bakira Dautbašića i Bilsenu Šahman te još dvije osobe što svjedokinja nije navela.

Mašović je kazala da je Sarić u izjavi 25. decembra 2015. godine dala dozvolu za vještačenje komunikacija s Dautbašićem i Šahman, ali da se u zapisniku uopće ne spominju druge osobe.

"Osnovna naredba sadrži naredbu da se vještači sve iz mobitela, a dopuna je išla da se također sve vještači, samo u skraćenom periodu. Takva naredba ne može biti zakonita", rekla je u obrazloženju sutkinja Mašović, piše BIRN.

Prije donošenja odluke, advokatica Bilsene Šahman, Mirna Delalić, osporavala je zakonitost naredbi navodeći da se ona odnosi na sve u telefonu. Asim Crnalić, advokat Fahrudina Radončića, kazao je da se ne sjeća da je neko pred Sudom BiH imao povlašten tretman kao Azra Sarić.

Ranije je planirano da Irhad Kos na današnjem ročištu nastavi svjedočenje, odnosno iznese nalaz videonadzora koji nije obuhvaćen optužnicom. Odluka o tome bit će donesena kada dođe do faze dodatnih dokaza.

Radončića, Dautbašića, Šahman te Zijada Hadžijahića optužnica tereti za ometanja rada pravosuđa, te davanja i primanja koristi za trgovinu uticajem. Radončić je, prema optužnici, naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Keljmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić.

Radončić se tereti i da je u dogovoru s Dautbašićem nastojao od Hadžijahića, uposlenika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da bude zatvorena.

Zauzvrat je Hadžijahiću, kako navode iz Tužilaštva BiH, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Novo ročište zakazano je za 5. juli.