BiH
12

Suđenje petorici optuženih za genocid u Srebrenici počinje 2. aprila

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Suđenje petorici optuženih za genocid počinjen u Srebrenici počet će 2. aprila, dogovoreno je na statusnoj konferenciji.

Na početku ročišta je rečeno da je optužnica protiv Miodraga Josipovića i Branimira Tešića spojena s optužnicom protiv Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića.

Tužilac Ibro Bulić je kazao da će u toku dokaznog postupka saslušati 114 svjedoka, tri vještaka, te materijalne dokaze.

Odbrane optuženih su kazale da će svoj plan dokaza iznijeti poslije Tužilaštva, te da će osporavati postojanje udruženog zločinačkog poduhvata.

"Ne planiramo da bilo šta činimo nespornim... osporavat ćemo sve", kazao je advokat drugooptuženog Danilo Mrkaljević.

Josipovića i Tešića optužnica tereti da su 12. i 13. jula sudjelovali u prisilnom premještanju civilnog stanovništva iz Potočara, odvajanju muškaraca od njihovih porodica, te transportu i zatvaranju u Bratuncu više od 1.000 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti.

Oni su, kako se navodi, kasnije ubijeni.

Vasić, Zoljić i Pantić su optuženi za pomaganje u prisilnom premještanju stanovništva iz Srebrenice, odvajanju muškaraca, kao i zarobljavanju i pogubljenju muškaraca i dječaka na području Bratunca, Srebrenice i Zvornika.

Josipović je optužen kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić kao zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu.

Vasić je, prema optužnici, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika, Zoljić komandant posebnih jedinica Centra javne bezbjednosti Zvornik, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica, saopćila je Balkanska istraživačka mreža BiH.